Dáváte peřiny vyvětrat ven, když je hezky? Děláte velkou chybu

 Interier 
17. dubna 2018 09:01 / Iva Dvořáková
  22
📷
4 fotografie v galerii
Teplo a vysoká vlhkost hraje do not roztočům Pixabay
Je sluníčko a teplo, tak proč nedat peřiny vyvětrat ven? Také si něco podobného řeknete skoro každou sobotu a dáváte polštáře a peřiny na balkon nebo do okna? Pak v nich vytváříte ideální podmínky pro život roztočů.

Ráno vytáhnout peřiny na balkon a nechat vyvětrat, to je běžná praxe všech domácností. Jenže s příchodem jara je dobré s tím přestat. 

Teplo totiž milují roztoči, takže jestli vám na peřiny svítí slunce, právě dodáváte těmto škůdcům a alergenům živnou půdu pro pohodlný a spokojený život.

Milovníci vlhkosti

Nejvhodnější podmínky pro růst roztočů jsou teploty mezi 22 až 26 stupni a vlhký vzduch. Jako nejpříznivější se uvádí vlhkost v rozmezí 70 až 80 procent, přežijí i při padesáti procentech. Nižší už na ně působí nepříznivě.

Pokud tedy větráte peřiny na jaře a v létě po ránu, nabízíte těmto škůdcům ideální podmínky. Nejenže se teplota pohybuje zpravidla na ideálních hodnotách, ale to samé platí i pro vlhkost. Ta během dne kolísá, a právě po ránu bývá nejvyšší. 

Rozhodně to ale neznamená, že je lepší peřiny hned po probuzení zastlat pod přehoz nebo dát do peřiňáku. To bude mít hodně podobný efekt jako vystavování na sluníčku.

Při spaní se potíme

Peřiny budou teplé a vlhké a roztoči se mohou radovat. Během noci totiž v průměru každý z nás vypotí – aniž by si toho většinou všiml – půl litru tekutiny.

Už je vám asi jasné, kdy je nejvhodnější čas pro větrání peřin. Ano, je to zima. Ideální počasí je tak kolem mínus pěti stupňů s mírným větrem. 

Půlhodinu větrat

Jenže pokud bojujete s roztoči, až tolik vám to nepomůže. Větrání v mrazu na půlhodinu až hodinu se hodí hlavně pro ty, kteří s alergiemi a vlhkem doma nebojují.

Mráz totiž hubí roztoče, jenže nezničí alergeny, které už roztoči uvolnili. Výsledek vymrazování peřin je tedy dost slabý. Od roztočů vám pomůžou spíše protiroztočové povlaky a pravidelný úklid postele i lůžkovin. A tady o nich píšeme

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47