Boj s mechem v trávě a na stavbách nemusí být nekonečný. Poradíme, jak s ním zatočit

 Tipy a inspirace 
21. dubna 2018 10:20 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jedná se o nevítaného a vytrvalého vetřelce Pixabay
Mech rádi vidíme v lese, ale jinde je nevítaným a o to vytrvalejším vetřelcem. Zbavujeme se ho jen těžko na střešní krytině, na zídkách, na terase, ale hlavně v trávníku. Poradíme vám, jak to udělat, aby váš boj s mechem nebyl nekonečný.

Mech je zelená rostlina, která nemá hluboké kořeny, protože živiny ze sebe vstřebává celým svým povrchem. To je také důvod, proč se zachytí v podstatě kdekoli, zejména tam, kde se nám to vůbec nehodí. Mechů je celá řada druhů, ale všechny mají rády vlhko, stín a kyselou půdu.

Zkuste mechu znepříjemnit život změnou podmínek

I mech má oblíbené podmínky, které mu vyhovují. Pokud mu je změníte, hned se vám bude s mechem bojovat lépe. Jako první zkuste prořezat zeleň a pustit do zahrady více slunce a odstranit část vlhkosti. Snižte kyselost půdy tím, že ji posypete vápenatým ledkem, který zvýší její pH. Půdu zneutralizuje a dodá jí potřebné živiny.

Kyselost půdy zvyšuje přílišné množství rozpadající se zelené hmoty, proto nemulčujte posekanou trávu, nebo aspoň ne veškerou trávu, kterou posekáte. Zvyšte přirozenou schopnost půdy vstřebávat vodu vertikulací a provzdušněním vidlemi s dutými hroty. Trávu sekejte krátce a maximálně na tři centimetry. Myslete na hrozbu v podobě mechu už při volbě travního semene - vyberte si odrůdu, které nevadí stín.

S mechem v trávníku pomohou hrábě i chemie

Boj s mechem na zahradě začíná ve chvíli, kdy zmizel poslední sníh, tedy obvykle v březnu. Můžete to zkusit travními hráběmi, ale účinnější je vertikutátor. Důkladně jím provzdušněte celý trávník a zároveň odstraňte loňský mech. Během jara a léta trávník pravidelně sekejte, ale posekanou trávu okamžitě likvidujte. Zřejmě to ale nebude stačit a budete muset sáhnout po chemii.

Existují dvě velké skupiny herbicidů – přípravky založené na zelené skalici (hubí mech) v kombinaci se síranem amonným (regeneruje travní porost) a pak další přípravky bez zelené skalice, fungující například jako inhibitory fotosyntézy. Ať už si vyberete kterýkoli přípravek, budete ho muset aplikovat buď v zálivce, nebo jako postřik.

Jak na mech na stavbách?

Mech může být někdy vhodným doplňkem interiéru. Častěji jde ale o nevítanou návštěvu, kterou můžete objevit i na stavebních objektech, dřevěných altánech, plotech a tak dále. K jeho odstranění můžete použít několik metod, které ale nejsou vhodné pro trávník.

Nejprve mech odstraňte mechanicky drátěným kartáčem, špachtlí či tlakovým čističem. Poté použijte vápenný roztok, posypte mech solí či dřevěným popelem, nebo použijte specializovaný chemický přípravek, třeba antimech nebo odstraňovač zeleně.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008