Vyberte si ideální mixér!

 Technika 
16. června 2017 06:25 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Připravit dobrou svačinu je stále snazší. Shutterstock
Nemusíte mít nejdražšího kuchyňského robota – velkým pomocníkem jsou i mixéry. Zvládnou umixovat ovocný koktejl, rozdrtit led, rozmíchat těsto, připravit smoothie nebo krémovou polévku. Na trhu je z čeho vybírat.

Mixéry jsou velmi praktické

Ovocné nebo zeleninové pyré, polévky, kaše, těsta i nejrůznější míchané nápoje. To vše zvládne nejen kuchyňský robot. Pro každodenní používání se hodí i mixéry. Základním rozdílem mezi jednotlivými typy mixérů do kuchyně je způsob, jakým se s nimi pracuje, k jakým účelům slouží a také kde je můžeme skladovat.

Důležitým faktorem u výběru mixéru je jeho příkon. Pokud je totiž příliš nízký, mixér se brzy přehřívá a během mixováním je zapotřebí dělat pauzy. Také platí, že čím je mixér lehčí, tím snadněji se s ním manipuluje. 

Tyčový mixér

Pro rodinu s malými dětmi je tyčový mixér téměř nezbytný kuchyňský spotřebič. Hodí se převážně na mixování omáček, kaší a polévek. Výhodou je, že s nimi můžete mixovat přímo v hrnci, mají různé nástavce pro šlehání, míchání, drcení a dražší typy i příslušné nádoby. Na trhu jsou mixéry s výkonem od 300 – 1000 W. Čím větší výkon mixér má, tím větší by měl mít výdrž. Na výběr máte mixéry plastové a kovové, které jsou odolnější, ale mají vyšší hmotnost. 

Stolní mixér

Slouží primárně k mixování koktejlů. Pokud mají pracovní nádobu z plastu, jsou vhodné pro studené suroviny. Skleněné nádoby zvládnou i horké pokrmy, včetně omáček a polévek. Skleněná nádoba je trvanlivější, méně náchylná na poškrábání a nepřenáší pachy z minulých jídel. Některé modely mají ve výbavě i sekání a krájení, případně sekání ledu. Stolní mixéry se hodí i k přípravě litého těsta, třeba na palačinky. Na rozdíl od tyčových mixérů jim nevadí delší mixování a nemusí se stále držet bezpečnostní spínač. Obsluha je obvykle jednoduchá a pohodlná, stejně jako údržba – většinu součástí přístroje lze odnímat a mýt v myčce na nádobí. 

Ruční šlehač

Ruční šlehače jsou obvykle robustnější. Už v základním vybavení obsahují metle na šlehání a hnětení. Pokud se chystáte tento typ používat především na přípravu těst, je vhodné si ho pořídit i s mísou a držákem. Přístroj tak rovnoměrně šlehá a hněte za vás. Hlavní výhodou je rychlá a snadná manipulace a bezproblémová údržba. 

Smoothie makery

V poslední době jsou populární mixéry určené přímo na mixování smoothie, které se převážně dělá z ovoce, zeleniny, oříšků a případně dalších ingrediencí. Kvalitní smoothie maker neumí pouze mělnit ovoce, zeleninu, ořechy, semínka a bylinky, ale použít ho můžete i jako klasický mixér, třeba na výrobu přesnídávky, koktejlu nebo dipu. Smoothie makery jsou obvykle menší než standardní stolní mixéry a mají menší nádobu na mixování (obvykle 0,5 - 0,9 litru). Velkou výhodou je, že koktejl si můžete nechat přímo v nádobě, ve které si ho připravujete. Není tedy třeba smoothie přelívat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky