Vyrobte si účinný prací gel. Vyjde vás na pár korun a je vhodný pro atopiky, alergiky i novorozence

 Tipy a inspirace 
02. září 2024 08:28 / Ema Maxová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Zkuste to doma bez chemie Depositphotos
Pokud chcete zkusit žít bez chemie, máte po zakoupeném gelu na praní podrážděnou pokožku nebo chcete trochu ušetřit, pak si zkuste vyrobit vlastní prací gel. Není na tom nic složitého a potřebovat budete jen pár surovin za pár korun.

Ať k praní používáte prací gel, kapsle nebo prášek, může se stát, že na něj budete mít nepříjemnou alergickou reakci nebo vás bude oblečení po vyprání svědit. Prací prostředky, které si kupujete běžně v obchodě, obsahují chemikálie a jiné látky, které nemusí být vždy vhodné pro citlivou pokožku a už vůbec nejsou šetrné vůči životnímu prostředí. Navíc rozhodně nestojí pár korun. Proto, pokud byste chtěli změnu a prát „zdravěji“, rozhodně vyzkoušejte doma vyrobený gel na praní. Můžete jej mít buď zcela neutrální, nebo přidat vůni dle vašeho gusta.

Mezi výhody domácího pracího gelu patří rozhodně to, že je zcela přírodní a vyjde vás na pár korun. Jeho výroba je přitom snadná a rychlá. Tento gel je také velmi vhodný pro atopiky, alergiky i malé děti a je šetrný vůči životnímu prostředí.

K výrobě domácího gelu na praní si připravte

  • 250 g jádrového mýdla
  • 250 g krystalické prací sody
  • 4 polévkové lžíce jedlé sody
  • 10 l vody
  • oblíbený vonný éterický olej (nemusí být)
  • hrnec, struhadlo, vařečku a trychtýř
  • uzavíratelnou nádobu pro uskladnění

Začněte s malou dávkou

Pokud si chcete pro začátek vytvořit jen jednu dávku na praní, abyste si vyzkoušeli, jak se vám s tímto domácím pracím gelem pere, pak použijte následovné množství. Pouze 50 g mýdla, 50 g prací sody, 1/2 lžíce jedlé sody a 2 litry vody. Vodu můžete použít rovnou horkou, směs tak nebude nutné vařit.

Postup výroby

Nejprve na struhadle na jemno nastrouhejte tuhé prací mýdlo. To poté přidejte do hrnce, zapněte sporák a na mírném plameni rozpouštějte. Pokud chcete proces urychlit, pak přilijte předem 1/3 vody a za stálého míchání hobliny mýdla ve vodě rozpusťte. Jakmile bude směs dokonale hladká, bez jakýchkoli hrudek, tak přidejte prací i jedlou sodu a opět na mírném plameni rozpouštějte. Jak budete mít i sodu rozpuštěnou, přidejte zbývající vodu a několik kapek vašeho vybraného esenciálního oleje. Nakonec ještě chvíli povařte, aby se všechny přísady propojily a odstavte hrnec.

Tipy na konec

Směs je potřeba před přelíváním do připravených nádob nechat pořádně vychladnout. Jestliže se vám konzistence gelu zdá příliš tekutá, můžete příště ubrat trochu vody a naopak. Připravit si můžete také originální nádoby s vlastním popisem. Pokud se vám prací gel osvědčí, můžete jím obdarovat celou rodinu.

Autorský článek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty