Trendy kuchyňské dřezy - tyto byste před rekonstrukcí měli poznat

 Komerční sdělení 
18. ledna 2024 11:07 / redakce
  0
📷
2 fotografie v galerii
Dřez je jedním z hlavních prvků v kuchyni Vivaeshop
Dřez je jedním z hlavních prvků v kuchyni. Poskytuje prostor pro mytí nádobí, pomáhá udržovat pracovní plochu čistou a díky němu je voda na vaření či pití vždy po ruce. Trendy kuchyňských dřezů se neustále vyvíjejí - zatímco ještě nedávno dominovaly v našich kuchyních dřezy nerezové, dnes je tomu jinak. Jaké máme při výběru dřezu do nové kuchyně možnosti? A jak vybrat ten nejlepší dřez, který bude praktický a estetický zároveň?
Nejnovější

Těhotenský kalendář

Tvary a druhy kuchyňských dřezů

  • rohové dřezy - představují inteligentní a prostorově úsporné řešení nejen pro kuchyně s omezeným prostorem. Umístěné v rohu kuchyňské linky, tyto dřezy vytvářejí nejen efektivní pracovní prostor, ale také dodávají kuchyni jedinečný designový prvek. 
  • dřez s odkapávačem - pro ty, kteří ocení praktičnost a hygienu, jsou dřezy s odkapávačem tím pravým řešením. Tato varianta umožňuje snadné odkapávání nádobí přímo do dřezu, což udržuje pracovní plochu suchou a čistou. 
  • jednodřez - nejběžnější varianta dřezů u nás. Dřez může být navíc doplněn o plochu pro odkládání nádobí, může být zároveň rohový a podobně.
  • dvoudřez - tyto dřezy mají dvě oddělené části, což umožňuje efektivní rozdělení úkolů, jako je například mytí a oplachování. Jsou vhodné především do prostorných kuchyní.
  • dřez jako součást pracovní desky - inovace v oblasti kuchyňských dřezů nyní zahrnují i možnost integrovat dřez přímo do pracovní desky. Jedná se o elegantní řešení, které najdeme nejčastěji u drahých pracovních desek z granitu či kamene.

Klasika v podobě nerezu

Nerezové dřezy představují ověřenou klasiku, která svými vlastnostmi rozhodně nezklame. Materiál nerezu je nejen praktický a hygienický, ale také si udržuje stálou barvu. Díky své cenové dostupnosti i pozitivním vlastnostem jsou tyto dřezy stále nejoblíbenější a nejrozšířenější, i když v moderních kuchyních už je nahrazují z estetických důvodů jiné materiály. 

Tyto dřezy jsou vyrobeny z nerezové oceli obsahující chrom, nikl a mangan v různých poměrech. Tyto prvky poskytují materiálu vynikající vlastnosti, díky nimž je ocel schopna odolávat neustálému působení vlhkého prostředí. Je klíčové, aby nerezový dřez měl dostatečnou tloušťku materiálu, což zajišťuje jeho odolnost vůči mechanickému namáhání a vysokým teplotám. Tloušťka materiálu ovlivňuje i kvalitu dřezu, jeho odolnost proti promáčklinám a stabilitu uchycení dřezové baterie.

Při výběru nerezového dřezu je důležité vzít v úvahu, že dřezy s tloušťkou pod 0,5 mm jsou považovány za slabé. Pro optimální kvalitu byste měli preferovat dřezy s tloušťkou minimálně 0,5–0,6 mm. Pokud hledáte opravdu kvalitní dřez, je vhodné zvolit tloušťku materiálu v rozmezí 0,7–0,9 mm. Nejluxusnější varianty nerezových dřezů s tloušťkou 1,0–1,4 mm jsou spojeny s vyšší cenovkou, avšak nabízejí nadstandardní vlastnosti i dlouhou životnost bez zjevného poškození.

Granitové dřezy

Granitové dřezy představují spojení eleganci, odolnosti a praktických vlastností, čímž stále častěji vytvářejí konkurenci nerezovým dřezům, i přes svou vyšší pořizovací cenu. S luxusním vzhledem přírodního kamene se pyšní robustností a vynikající odolností vůči nárazu, což z nich činí atraktivní volbu pro moderní kuchyně. Jejich povrch je obtížné poškrábat a snadno se udržují. Co ještě zajímavější, granitové dřezy jsou nejen tvrdé a těžké, ale také se vyznačují nízkým hlukem při používání, na rozdíl od nerezových dřezů.

Většina hmotnosti granitového dřezu (80 %) pochází z přírodního kamene, jako jsou žula a křemen. Zbývající část tvoří pojiva (15 %) s přidáním barviv (5 %), což umožňuje širokou paletu barevných variant. I když jsou pojiva pouze malým podílem, hrají klíčovou roli. Oblíbená jsou zejména akrylátová pojiva, zatímco polyesterová jsou méně frekventovaná a snižují kvalitu i estetickou hodnotu dřezu. Akrylátové dřezy mají tenký okraj (pouhých 6 mm nad úrovní pracovní desky), zatímco polyesterové dřezy mají výraznější okraj, mnohdy i více než 10 mm.

Keramické kuchyňské dřezy

Keramické dřezy se staly symbolem pevnosti, odolnosti a vynikající kvality. V posledních letech se keramické dřezy vracejí na výsluní - důvodem nejsou jen skvělé vlastnosti tohoto materiálu, ale také elegantní a “retro” vzhled, který se velmi hodí k tak moderním rustikálním, venkovským a selským kuchyním!

Obliba keramických dřezů pramení také z schopnosti udržet nejen barvu, ale i přirozenou krásu a lesk i po letech používání. Tato odolnost se projevuje v boji proti skvrnám, poškrábání a dokonce i extrémním teplotám. Povrch je také velmi hygienický - vzhledem k absenci škrábanců se nemají drobné nečistoty a bakterie kde držet a dřez tak lze snadno udržovat čistý.

Tectonitové dřezy

Tectonitové dřezy, i když možná nejsou tak známé jako předchozí typy, stojí za pozornost díky svým unikátním vlastnostem. Tectonit, materiál použitý k jejich výrobě, je zcela recyklovatelný a měl doposud své uplatnění především v automobilovém průmyslu. Tyto dřezy jsou vyrobeny z kompozitního materiálu, ve kterém dominují pryskyřice, skelná vlákna a další složky.

Tectonit se vyznačuje lehkostí, přičemž zároveň poskytuje pevnost, odolnost vůči nárazům a schopnost odolávat vysokým teplotám. Bez obav můžete postavit na tectonitový dřez horký hrnec. Jeho údržba je snadná, stačí ho po použití otřít hadříkem a není potřeba složitého leštění, jak je tomu u nerezových dřezů. Finančně jsou dostupnější než jejich “konkurenti” z granitu, takže za rozumnou cenu můžete získat kvalitní dřez s zajímavým designem a barevným provedením dle vašich představ.

I když jsou tectonitové dřezy odolné proti poškrábání, nenabízejí takovou odolnost proti hlubokým vrypům jako například granitové dřezy. Vnitřní část tectonitového dřezu zůstává bílá při jakémkoliv barevném provedení, na rozdíl od granitového dřezu, který je probarvený v celé tloušťce. To znamená, že hluboká mechanická poškození na tectonitových dřezech zůstanou patrná.

Témata: dřezy, kuchyně, rady, tipy
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít