Starý obývací pokoj zvládnete proměnit v moderní během víkendu. A za pár korun

 Rekonstrukce 
16. srpna 2023 07:17 / redakce
  3
📷
4 fotografie v galerii
Někdy stačí drobná změna a obývák hned prokoukne Depositphotos
Padá vám váš starý obývací pokoj už na hlavu a rádi byste tuto místnost rychle a hlavně levně proměnili? S trochou nadsázky lze říct, že je to možné zvládnout během víkendu.

Proměnit obývák se statisícovým rozpočtem není nijak složité. Ale pokud musíte zvolit úspornější režim, je to horší. Je totiž nutné zapojit fantazii a dobře zvážit, do čeho investovat.

Zastaralý obývací pokoj bude pravděpodobně působit těžkým dojmem. Neznamená to však nutně, že je třeba se zbavit veškerého nábytku a doplňků. Stačí se na ně podívat jen trochu jinou optikou.

Probírka vybavení

Nejprve zvažte, které kousky nábytku si ponechat. Zbytek zkuste prodat prostřednictvím inzerátu. Neprodejné kusy nábytku odvezte do sběrného dvora.

Pak popřemýšlejte, zda vám nábytek, který jste si ponechali, vyhovuje po barevné stránce. Některý nábytek lze přemalovat nebo oblepit tapetou. Hned bude mít jiný šmrnc. Jindy pomůže i výměna úchytek.

Nezbavujte se ani starých polštářů. Často stačí koupit na ně nový povlak za pár korun a hned prokouknou. Kdo je šikovný, zvládne si potah i sám ušít.

Co se starou sedačkou

Jedním z nejvýraznějších prvků každého obývacího pokoje je sedací souprava. Pokud je po technické stránce v pořádku, změňte její vzhled třeba pomocí různých napínacích povlaků. K dostání jsou jak jednobarevné, tak i se zajímavými vzory. Pokud nemůžete sehnat napínací povlak, můžete vzhled pohovky změnit i pomocí obyčejné deky. Jestliže je ovšem pohovka už v rozkladu, bude třeba ji vyměnit. Naštěstí lze dnes sehnat i levnější pohovky. Ušetřit lze i tak, že si nějakou vyberete v bazaru. Poměrně levně lze pořídit sedací soupravu, pokud ji vyrobíte ze starých palet.

Obýváková stěna

Dříve byly těžkopádné obývací stěny běžnou součástí obývacích pokojů. Dnes jsou trendy spíše lehké a vzdušné varianty. I v tomto případě ale platí, že za novou stěnu není třeba hned utrácet majlant. Stačí z původní staré stěny použít jen pár vybraných kousků. Nebo lze koupit v obchodě dvě jednoduché knihovničky za pár stokorun, postavit je ke zdi a mezi nimi nechat prostor pro televizor. Ten lze pověsit rovnou na zeď nebo jej můžete postavit na polici, záleží na vás. Prostor za televizí lze ozvláštnit třeba tapetou.

Záclony a závěsy

Také záclony a závěsy dokáží interiér hodně změnit. Zajímavé kousky seženete i v second handech. Nebo můžete projít pár inzerátů na internetu. Způsobů, jak si pořídit pěkné věci za babku, je několik.

Kusový koberec

Provést kompletní rekonstrukci podlahy bývá finančně náročnější. Pokud je podlaha ještě jakž takž dobrá, můžete jí dodat nový náboj třeba zajímavým kusovým kobercem. Nijak vám to rodinný rozpočet nezruinuje, přitom docílíte velké efektu.

Mohutná křesla pryč

Jestliže máte v obýváku mohutná křesla, zvažte jejich nutnost. Kromě toho, že zbytečně zabírají prostor, působí těžkopádně. Lepší je nahradit je lehkými křesílky nebo taburety. Pokud si pořídíte taburety s úložným prostorem, určitě neprohloupíte. Míst na odložení potřebných věcí totiž není nikdy dost.

Výmalba

Pokud jste se už do předělávky vašeho obývacího pokoje pustili, nezapomeňte místnost rovnou vymalovat. I pouhá změna barvy stěn dokáže prostor změnit k nepoznání. Dobře vypadá i zeď, kterou částečně pokryjete zajímavou tapetou. Pokud jste konzervativní a nedáte dopustit na klasickou bílou, směle do toho. I když pokoj jen znovu přemalujte na bílo, bude čistý nátěr působit vzdušněji.

Zdroj: mydomaine.com, obydleni.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve