Za protékajícím věstavěným záchodem je obvykle vodní kámen

 Interier 
02. listopadu 2017 08:30 / Pavel Suchý
  0
📷
4 fotografie v galerii
Odstranění vodního kamene z podomítkového WC zvládnete i sami Shutterstock
Závěsné toalety s podomítkovou nádržkou jsou mezi majiteli domů i bytů velmi oblíbené. Občas ale můžete narazit na problém s protékáním. Nejčastější příčinou je vodní kámen. Jak ho z takového záchodu odstranit?

Podomítkový systém toalety začne protékat většinou proto, že se v něm objeví nějaká nečistota, nejčastěji pak dělá paseku vodní kámen. Vodní kámen znemožní plováku volný pohyb, vztlak plováku nemá sílu tento odpor překonat a problém je na světě. Není třeba se z toho hroutit, vodní kámen či případné další nečistoty zvládnete odstranit i sami. Poradíme vám, jak na to.

K celé operaci, která není nijak extrémně složitá, budete potřebovat jen dva šroubováky, a to jeden plochý a jeden křížový. Postupujte trpělivě, nikam zbytečně nespěchejte a hlavně nepoužívejte velkou sílu. O čištění klasické toalety jsme psali zde.

Jak opravit protékající podomítkové WC

Máme pro vás podrobný návod, jak závadu spojenou s protékajícím věstavěným záchodem snadno vyřešit.
1. Nejprve otevřete ovládací kryt. Uchopte ho oběma rukama za spodní hranu, rámeček se tlakem nahoru posune a následně horní hranu rámečku vyklopte k sobě.
2. Musíte uzavřít přívod vody k uzavíracímu mechanismu. K tomu budete potřebovat plochý šroubovák. Šroubem otáčejte ve směru hodinových ručiček až na doraz. Nepoužívejte kleště ani imbusový klíč, pouze plochý šroubovák!
3. Rukou opatrně oddělejte zajišťovací západku splachovacího mechanismu.
4. Nyní je třeba provést demontáž lišty rámečku. Vemte si do ruky křížový šroubovák, odšroubujte dva vruty a oddělejte lištu.


5. Následuje demontáž lišty s nálepkou. Jednoduchým stlačením dvou jazýčků vyklopte krycí plastovou desku.
6. Abyste si zajistili lepší přístup do prostoru nádržky, vysuňte montážní tyčku. Tento úkon stačí provést jen na pravé straně.
7. Pro lepší přístup vysuňte také mechanismus splachování (k táhlům).
8. Teď uchopte tělo ventilu a jemně jím otočte po směru hodinových ručiček. Tím jej oddělíte od uzavíracího mechanismu.
9. Rukou odpojte táhla plováku od uzavíracího ventilu.
10. Stiskem dvou jazýčků a vysunutím odpojte uzavírací mechanismus od zadní stěny nádržky. Posunete si jej tak na střed pracovního otvoru.
11. Uchopte tělo ventilu (modrý díl) a pootočte jím o 45°. Nakonec jej tahem vysuňte a oddělte od uzavíracího mechanismu.

Čištění ventilů

Většinu práce máte za sebou a nyní stačí pořádně vyčistit ventily a splachovací mechanismus.

Celý odpojený modrý díl můžete ponořit do sklenice s neředěným kuchyňským octem. Můžete použít i kyselinu citronovou. Nezapomeňte očistit i celý prostor v nádržce a odstraňte všechen vodní kámen na uzavíracím machanismu a plováku. Aplikujte postřik nějakého odstranňvače vodního kamene ve spreji a nechte působit (lze znovu použít i ocet). Čistý ventil s paží (modrý díl) připojte zpět do uzavíracího mechanismu.

Pokud máte hotovo, je třeba zase všechno namontovat zpět. Postupujte po stejných krocích, pouze v obráceném pořadí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008