Zařídit si domov ve stylu Provence nemusí být složité ani drahé

 Interier 
01. října 2017 07:59 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
V romantickém stylu můžete zařídit třeba jen malý kout. Shutterstock
Romantický styl jižní Francie je stále populárnější. Kraj slunce a levandulových polí si můžete snadno pustit i do svého domova. Stačí jen chtít.

Styl Provence se vyznačuje zejména přírodními materiály a mnoha venkovskými prvky. K jeho přednostem patří lehkost, ležérnost a nedbalost. Vhodný je zejména pro romantiky a milovníky starých časů. K Provence rozhodně nepatří pouze fialové levandule. Jižní Francie nabízí pestrou škálu barev. Zahrady nejsou nijak přehnaně udržované, ale spíše se nechává prostor pro fantazii. Mnohdy působí nesourodě, ale právě volnost jí dodává poetický nádech.

Co je u stylu Provence podstatné

Nábytek

Pro styl Provence je charakteristický starožitný nábytek ze dřeva ve venkovském stylu. Obvyklou barvou je krémová, bílá a šedá. Pro detaily se používá růžová, modrá a světle zelená. Důležité je, aby byl nábytek z poctivých materiálů a ne z náhražek. Pokud si drahé dřevo s patinou nemůžete dovolit, vydejte se nakoupit do bazaru a výprodeje. Staré oprýskané kusy jednoduše upravíte podle svých představ. Místnosti, vybavené nábytkem z bazarů, je ale potřeba dobře sladit, aby působily kompaktně. 

Kuchyň

Velmi příjemně působí zejména kuchyně ve stylu Provence. Skříňky bývají bílo-šedé a měla by na nich být vidět kresba dřeva i patina. Odřeniny a šmouhy vůbec nevadí! Matný bílý nátěr by měly mít i prosklené vitríny, přičemž sklo musí být rozdělené na několik tabulek – okének. Právě okna s mřížkou jsou jedním z typických znaků středomoří. Podlaha v kuchyni by měla být z cihel, kamení nebo bytelných prken, která připomínají původní materiály. Nádobí v kuchyni není potřeba přehnaně uklízet. Naopak – hrníčky mohou být zavěšeny na viditelném místě, stejně jako naběračky, poklice apod.

Doplňky

Jednoduchý způsob, jak dosáhnout francouzského pocit vznešenosti, je vhodné umístění dekorací. Mnohé rádoby patinou opatřené předměty však již hraničí s kýčem. Je proto dobré koupit raději jen pár drobností ve výprodeji, než domov příliš zahltit lacinými náhražkami. Provence styl tvoří často staré lustry, hodiny a svícny. Velmi pěkně ozdobí domov vázy s květinami, jako je levandule, hortenzie, slunečnice a růže. Na zeď vyzkoušejte umístit fotky ve starých rámech, které seženete prakticky zadarmo. 

Textil

Významnou roli hraje v každé domácnosti textil. U stylu Provence byste měli zvolit kvalitní lněné a bavlněné textilie s jednoduchými vzory. Pro jich Francie jsou typické figurální venkovské motivy a výjevy. Ubrusy, prostírání, polštáře a přehozy zásadně změní celkový dojem. Byt provoňte francouzskými mýdly a sušenými květy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47