Chcete voňavou lesní hlínu? Nebojte se kompostovat!

 Exterier 
22. května 2017 07:01 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kvalitní zemina je pro zahrádku to nejlepší. Shutterstock
Mít kvalitní zeminu a díky ní šťavnatou zeleninu i ovoce nemusí být složité. Vyrobte si kompost! Třeba i na balkóně! Zbavíte se zbytků z kuchyně a získáte hnojivo bez chemie.

Spousta výhod

Biologický kompost si můžete vybudovat jen na velmi malém prostoru. Rozhodně nemusí být nevzhledný. Jednou z hlavních výhod kompostu je využití kuchyňských zbytků. Až dvě třetiny odpadu, který běžně vyhazujete do popelnice, můžete zužitkovat. Minimalizujete tak množství odpadků a ještě si vyrobíte vlastní kvalitní hnojivo bez použití chemie. 

Co je důležité

Při zakládání kompostu musíte dbát zejména na tři základní faktory – vzduch, teplo a vlhkost. Ať už si kompostér koupíte, nebo vyrobíte, určitě by měl mít otvory na všech stranách. Vzduch se musí dostat i do jádra celé hromady. Stačí přitom jen malé otvory, aby z nich vzniklá zemina nevypadávala.

Z jakého materiálu

Pokud máte velkou zahradu, zkuste do ní zabudovat dřevěný kompostér. Vypadá přirozeně a zvládnete ho vybudovat i z odloženého dřeva.  Využít můžete také drátěné pletivo. Můžete jeho stěny vyložit lepenkou nebo netkanou textilií. Výsledek je velmi nenápadný a krásně zapadne do zahrady. Do malé zahrady se spíše hodí zakoupit plastovou nádobu. Zabere minimum místa, kompostovat můžete i na balkoně.

Čím krmit kompostér

Dospodu kompostu patří hrubší a vzdušný materiál, který umožní provzdušnění kompostu a odtok přebytečné vody. Čím pestřejší je skladba materiálu, tím lépe. Bez obav můžete do kompostéru dávat zbytky ovoce, zeleniny, odkvetlé květiny, trávu, listí a drobné větve, piliny, hobliny, kůru, kávu apod. Pokud máte velkou zahradu a mnoho listí, vyplatí se ale kompostovat listí zvlášť v jednoduchém kompostéru, protože listí tjele hodně dlouho.

Zápachu zabráníte menší vlhkostí 

Kompost by neměl být ani příliš mokrý, ani příliš suchý. Přemokřením by mohlo docházet k hnití, které se projevuje silným zápachem. Takový kompost je potřeba zastřešit a nepřidávat vodnaté ovoce ani zeleninu. Spíše je vhodné doplnit ho o listí a slámu. Přílišné sucho zase utlumí kompostovací procesy. Pokud je kompost moc suchý, poznáte to podle jeho do šeda zbarveného povrchu. Suchý kompost je vhodné pokropit vodou a přidat čerstvý vlhký materiál.

Přeměna v kvalitní hnojivo  

Jestli vytvoříte ideální podmínky ke kompostování, je možné použít kompost asi po 9 týdnech. V této době ještě není kompost plně vyzrálý a je vhodný spíše k mulčování. Zralosti dosáhne asi po 12 měsících, kdy se nevzhledné zbytky promění v příjemnou lesní zeminu. Množství kompostu je v době zralosti až o polovinu menší, než bylo původně. Na takto vytvořené kvalitní hlíně pak můžete s radostí pěstovat chutné domácí plodiny.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky