Pampelišky na zahradě? Mohou vám být k užitku!

 Exterier 
13. května 2017 06:28 / Marie Popelková
  3
📷
4 fotografie v galerii
Pokud máte na zahradě pár pampelišek, využijte je pro své zdraví! Shutterstock
Někdo nedá dopustit na dokonalý anglický trávník bez jediného plevele, někomu sem tam nějaká pampeliška v trávě nevadí. Pokud patříte mezi druhou skupinu, máme pro vás dobrou zprávu! Nejen, že pampelišky na vaší zahradě poslouží jako potrava včelkám, ale ještě z této rostliny můžete mít velký užitek i vy sami!

Už naše prababičky využívaly pampelišky nejen v kuchyni. Tato rostlinka je velmi zdravá a možná se nebudete stačit divit, k čemu všemu může sloužit!

Červené oči

Pokud máte červené oči, je dobré je omývat vývarem z pampelišek.

Horečka

Dvě hrsti čerstvých listů pampelišky zalijte 500 ml vroucí vody a 15 minut louhujte. Ráno a večer pijte jeden šálek a horečku zaženete.

Únava

Na jaře si dopřejte salát z mladých listů pampelišky. Povzbudí a vyčistí tělo od škodlivin. Přes zimu si zase uvařte čaj s pampeliškovým medem.

Zácpa

Uvařte čaj z kořene pampelišky. 250 ml vroucí vody zalijte a nechte 5 minut louhovat.

Endometrióza a bolest prsů

Pampeliška pomáhá snižovat počet estrogenů při endometrióze a tlumí bolesti prsů při menstruaci.

Očistná kůra

Když po dobu dvou týdnů sníte každý den hrst čerstvých lístků, pročistíte si tak ledviny, játra a zlepšíte si trávení.

Pleť

Pampeliška čistí a omlazuje i pleť. Je také účinná v boji proti ekzémům, akné a jiným kožním neplechám, jak list, tak kořen. Působí při užívání vnitřně, i jako kožní tonikum.

Detoxikace

Pampelišku by si měli oblíbit také kuřáci či milovníci alkoholu. Pampeliška totiž pomáhá tělo zbavovat jedů a toxinů.

Chřipka a angína

Vytáhněte ze zásob domácí pampeliškový med. Pomůže vám v odkašlávání, je pomocníkem při zlepšení chřipky či angíny.

Pampeliškový med

2 kg cukru krystal, 2 ks citronu, 400 ks hlaviček květů pampelišek, 2 l vody

Květy operte pod tekoucí vodou a vložte do čtyřlitrového hrnce. Zalijte je vodou. Citrony pořádně omyjte, nakrájejte na kolečka, zbavte pecek a přidejte je do hrnce s pampeliškami. Povařte asi 15 minut. Pak nechte směs vylouhovat do dalšího dne. Druhý den směs přeceďte přes plátno do čistého většího hrnce. Do získané pampeliškové šťávy přidejte cukr a za častého míchání směs vařte 1,5 hodiny, než se med začne táhnout. Hotový med nalijte do čistých sklenic a uzavřete víčkem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky