Pokud uvažujete o terase z WPC prken, pak dobře vybírejte. Nekvalitní prkna se rozpadnou do pěti let

 Exterier 
12. února 2022 10:56 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Terasová prkna z WPC mají podobné vlastnosti jako dřevo Pixabay
Uvažujete o terase z WPC prken? Pak dobře vybírejte, jinak hrozí, že se vám taková podlaha již za pár let zcela rozpadne.

WPC prkna vydrží dlouho, a to i bez jakýchkoli úprav. Nepotřebují lakovat, mořit, olejovat, natírat a ani impregnovat. Jde zkrátka o stálebarevný materiál, který nemění svůj tvar a velikost, je zdravotně nezávadný, protiskluzový a recyklovatelný. Ale jenom v tom případě, že sáhnete po opravdu kvalitním materiálu. Jak se však vyznat ve změti nabídek?

Proč WPC

Spousta lidí nedá dopustit na dřevo, ale z něj vychází WPC (Wood-Plastic Composite) materiál. Ten totiž využívá dobré vlastnosti dřeva a v maximální možné míře odstraňuje všechny nežádoucí vlastnosti, mezi které patří například náchylnost k hnilobě, napadení hmyzem, rozměrová nestálost, povrchové nerovnosti nebo nesourodost materiálu.

Výhody WPC proti dřevu

  • nemění tvar (nesesychá, nekroutí se, nebobtná)
  • nepraská a netvoří třísky
  • odolává extrémním podmínkám počasí
  • nepodléhá hnilobě, plísním, dřevokazným houbám či hmyzu a škůdcům
  • je stálebarevné, ekologické, zdravotně nezávadné, snadno čistitelné a obecně bezúdržbové
  • je protiskluzové a voděodolné
  • má dlouhou životnost

Pozor na napodobeniny

Pořídit si WPC prkna je jedna věc, ale druhá věc je pořídit si především kvalitní desky. Velmi obezřetní buďte především při výběru dutých prken, z více než 50 % jde o ošizenou výrobu z Číny. Proto je důležité, abyste se snažili co nejvíce dozvědět o složení takových desek. Kvalitní WPC materiál má poměr 60 % dřevo, 30 % plast. Zbylých 10 % připadá na silikony, adheziva, barviva a UV stabilizátory. Problém dutých profilů také spočívá v tom, že horní a spodní vrstva má rozdílnou teplotu a v dutinách dochází ke kondenzaci vody a k hnilobě. Navíc není pravda, že by dutá prkna byl absolutně nenasákavý materiál. Pokud sáhnete opravdu po nekvalitním výrobku z Číny, což často poznáte také podle ceny, můžete počítat s tím, že se prkna začnou drolit a kroutit. A do pěti let se vám rozpadnou.

Na ploty i bednění

S WPC materiálem můžete pracovat jako s běžným dřevem. Navíc k tomu nepotřebujete žádné speciální nářadí. Prakticky můžete WPC desky použít všude tam, kde se hodí dřevo, tedy nejenom na terasy či podlahy, ale také jako ploty, obklady (budov a stěn), bednění, zábradlí a dokonce z nich vyrobit i nábytek, jako jsou lavičky a stolky.

Snadná údržba

Prkna není potřeba lakovat či jinak impregnovat. Stačí je zamést a pravidelně omývat vodou se saponátem. Pokud se na povrchu objeví plíseň, můžete použít standardní čisticí přípravek s bělidlem a následně je opláchnout vodou. Vyhněte se přípravkům na bázi rozpouštědel.

Pozor na olej

Je však třeba dávat si pozor na skvrny způsobené olejem nebo mastnotou, například při grilování. Vzhledem k tomu, že WPC materiály obsahují dřevitou složku, která má přirozenou nasákavost, může olej způsobit trvalé skvrny. V případě znečištění je důležité skvrny co nejrychleji odstranit vodou, saponátem nebo odmašťovacím přípravkem. 

Zdroj: ekotimber.in, www.surfacesreporter.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod