Tři krásné popínavky, které vám na zahradě udělají radost. Každá má jiné kouzlo

 Exterier 
13. října 2020 12:07 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Popínavky zakryjí každý nevzhledný kout Depositphotos
Podzim je perfektní čas pro výsadbu dřevin. Pokud máte na zahradě místo, které je jako stvořené pro nějakou hezkou popínavku, stačí si ji vybrat a zasadit. Představíme vám tři zajímavé popínavky. Každá z nich má jinou přednost - jedna vám poskytne jedlé plody, další rychle vyroste a třetí vás oslní nádhernými květy.

Popínavé rostliny mohou zamaskovat nevzhlednou zeď i rozpadající se fasádu, ale krásně vyniknou i u pergoly nebo kdekoliv jinde. Pokud nevíte, jakou vybrat, máme pro vás tři tipy. Každá z těchto rostlin má jiné přednosti.

Odolná kráska s jedlými plody

Možná vás osloví liána akébie pětičetná. Její domovinou je Čína, Japonsko a Korea. Již po staletí jsou výhony a kořeny používány v tradiční čínské medicíně. Mají antibakteriální, protiplísňové, protizánětlivé účinky, snižují horečku. Velké fialové plody jsou jedlé a patří mezi delikatesu. Vypadají velmi exoticky.

V našich podmínkách se akébii daří, protože je mrazuvzdorná. Snese i teploty do -28 °C. Lze ji použít na popnutí pergol, altánů, zdí apod. Vykvétá na jaře, v dubnu a květnu, a to fialovými samičími a samčími vonnými květy. Rostlině se také říká čokoládová réva – právě po čokoládě a vanilce totiž intenzivně voní hrozny fialových květů. Po opylení dozrává na podzim velký, světle fialový lusk, který obsahuje dužnatou hmotu se semeny. Celý plod, ačkoliv vypadá velmi neobvykle, je jedlý.

Co se týká stanoviště, prospívá na slunci i v polostínu, v propustné, vlhčí zemině. Samozřejmostí je vysazení u opory, po které se pne. Výhony můžete dle potřeby zaštípnout a stáčet.

Extra rychlá opletka

Opletka čínská neboli Aubertova vám přijde vhod, pokud chcete co nejrychleji ozelenit jakékoliv místo v zahradě. Každý rok se vytáhne o několik metrů, navíc v rámci popínavek vytváří snad nejvíce listové hmoty. Aby vám takzvaně nepřerostla přes hlavu, budete ji muset čas od času zkrotit výchovným řezem. Snáší ho ale opravdu dobře.

Rychle rostoucí popínavka vás ale potěší i zajímavým květenstvím. Až půl metru dlouhé hrozny drobných kvítků zdobí rostliny od srpna do října. Opletka prospívá téměř všude, dobře snáší i chudé půdy a znečistěné ovzduší. Jen na mokrých a těžkých půdách se jí moc nedaří. Dobře snáší celodenní oslunění i mírnější polostín. 

Krásné a velké květy trubače

Trubač kořenující patří k oblíbeným liánám pěstovaným v našich zahradách. Jeho předností je nejen bujný růst, ale hlavně početné trubkovité květy, které jako střapce zdobí od července do září konce letorostů. Nejčastěji se pěstují kultivary kvetoucí oranžově, červeně či žlutě.

Ve své domovině (severní Amerika) dorůstá tato popínavka až deseti metrů, v našich podmínkách si vede stejně dobře – hlavně na chráněných, teplejších stanovištích. V extrémních zimách má trochu tendenci namrzat, proto je vhodné rostliny vysazovat do teplejších chráněných poloh. Na jaře je dobré rostliny ošetřit řezem, protože kvetou na jednoletém dřevě, navíc odstraníte i omrzlé části rostliny. Preferuje neutrální až vápenaté půdy se spíše suchým slunným stanovištěm. Nesnáší přemokření. O tom, jak vyrobit pěknou oporu pro popínavky za pár korun, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod