Venkovní kuchyně. Trend, který vás nemusí stát mnoho peněz

 Exterier 
07. srpna 2020 08:47 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Není nad to vařit pod širým nebem Depositphotos
Připravíte v ní prakticky jakékoliv jídlo včetně toho grilovaného a přitom se nemusíte potit v místnosti. Vařit v letní kuchyni je prostě radost a ještě jste na čerstvém vzduchu, v pohodě a klidu. Navíc její pořízení nemusí být drahá záležitost.

Venku na čerstvém vzduchu prostě chutná lépe. A ještě lépe se venku připravuje jídlo. Proto je letní kuchyně opravdu skvělým prostředkem, jak propojit domácnost a zahradu. To však neznamená, že byste museli i tento prostor vybavovat nejmodernějšími spotřebiči a nejluxusnější kuchyňskou linkou. Může být zcela jednoduchá a skromná. Předpokladem je přivést do letní kuchyně elektřinu a vodu s odpadem.

Vhodný prostor

Pro letní kuchyni je nejlepší místo v blízkosti domu, abyste pro suroviny nebo nádobí nemuseli běhat daleko. Také se vyplatí vybrat místo, kde je okolo poledne už stín, je v závětří, je klidné a chráněné před zvědavými pohledy sousedů. Neznamená to však, že byste kvůli tomu museli stavět zděný domek. Je však potřeba, aby byla nad kuchyní stříška, která ji bude chránit před nepříznivými podmínkami.

Jaký zvolit materiál

Samotnou kuchyni můžete klidně postavit z cihel, ale také i ze dřeva. Záleží na vašem vkusu i finančních možnostech. Důležité je vybrat dobrou podlahu. Ta by měla být především protiskluzová. Takže se nabízí samotná cihla, kámen, dřevo, beton. Střešní krytinu můžete mít z klasických pálených tašek, dřevěnou, ale také z laminátu nebo rákosu.

Rozvody kvalitně

Co se týká vybavení, důležité je, abyste v kuchyni měli rozvod vody. Přeci jen se vám nebude chtít s každým kouskem ovoce nebo zeleniny lětet domů, abyste jej omyli. Nezapomeňte vodovodní rozvody udělat tak, aby se daly v zimě snadno vypustit. Pokud nejčastěji připravujete saláty a podobná jídla zastudena, způsob ohřívání řešit nemusíte. Chcete-li v kuchyni opravdu vařit, a ne jen grilovat, pak je potřeba zavést sporák, třeba elektrický dvouplotýnkový nebo propanbutanový. A zbyde-li vám místo, určitě vám přijde vhod menší lednička na chlazení nápojů či pro uchovávání masa.

Dobře využitý prostor

V první řadě potřebujete místo na krájení a přípravu jídla a úložné prostory. Stačí jednoduché skříňky ze dřeva nebo kovu a jídelní stůl. V tomto směru velmi dobře můžete zužitkovat i vyřazený nábytek. Tím pádem vás taková kuchyň skutečně nebude stát mnoho. Takový nábytek si pak můžete i sami zrekonsturovat, například mu dát punc moderní patiny. Jak na to jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008