Vysaďte si před domem krásnou rostlinu, na kterou se už pomalu zapomnělo. Semínka můžete zasadit i teď v září

 Exterier 
17. září 2020 10:04 / Marie Popelková
  4
📷
4 fotografie v galerii
Měsíčnice ozdobí každou zahradu Pixabay
Pokud chcete mít na zahradě rostlinu která je hezká svými květy i plody a navíc ve vás bude evokovat vzpomínku na babičku, pořiďte si měsíčnici. Bude vám dělat parádu až do zimy a nebo několik let v suché vazbě u vás doma. Semínka můžete zasadit i teď v září.

V září se můžete pustit do sázení dvouletek. A nejde jen o notoricky známé macešky, sedmikrásky, hvozdíky, pomněnky, starčeky nebo pryšce. Zkuste si vysadit i dvouletku, na kterou se už pomalu zapomnělo. Měsíčnici. 

Snad žádná jiná rostlina nemá tolik lidových pojmenování jako měsíčnice. Někdo rostlince říká také měsíčenka, měsíčinka, lunárie, ale i poctivost, stříbrné dolary, Jidášův peníz, židovské peníze, papežovy peníze, čínské mince a podobně. Názvy mají jedno společné. Poukazují na tvar plodů měsíčnice, které připomínají měsíc v úplňku nebo také právě peníze.

Měsíčnice může být i dvoumetrová

Měsíčnice roční (Lunaria annua) se pěstuje jako letnička nebo dvouletka, dorůstá až metrové výšky a její ozdobou jsou hrozny květů v bílé nebo nachové barvě, objevující se v květnu a červnu. Po odkvětu rostlinu zdobí průsvitné ploché, elipsovité šešulky, kterým se lidově říká penízky – často se přidávají do sušených aranžmá. Na půdu není měsíčnice nijak náročná, dobře jí bude na sluníčku i v polostínu. Je ale pravdou, že na slunci bude rostlina daleko mohutnější.

V přírodě je chráněná

Na měsíčnici můžete vzácně narazit i v přírodě, a to na druh měsíčnice vytrvalá. Je zákonem chráněná. Podobně jako její zahradní verze měsíčnice roční má fialové květy. Mladé rostliny nekvetou, květy se začínají objevovat až čtvrtým nebo pátým rokem. Svou omamnou vůní lákají motýly a čmeláky. Měsíčnice opojně voní hlavně k večeru, kdy láká noční motýly. Květy měsíčnice roční ale tolik nevoní.

Na slunce i do polostínu

Semena rostlin můžete vysadit přímo na stanoviště. První rok měsíčnice vytvoří přízemní růžici listů, další rok vyroste lodyha s květenstvím.

Měsíčnice nepotřebuje žádnou přehnanou péči, doslova se dá říct, že stačí zasít a ponechat osudu. Postačí běžná zahradní zemina. Pokud ponecháte několik rostlin k vysemenění, dále se bude úspěšně množit sama. Dařit se jí bude na slunném stanovišti i v polostínu. Když jí ale dopřejete dostatek slunce, bude rostlina mohutnější a dočkáte se bohatých hroznů květů a velkého množství stříbrných penízků.

Místo, kam si měsíčnici vysadíte, pečlivě zvažte. Nemá totiž moc ráda přesazování a nehodí se ani do květináče. Pokud chcete rostlinu využít do suchých vazeb či k jiným dekoračním účelům, ustřihněte ji v srpnu. O tom, na co nezapomenout v září na zahradě, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47