Vosy začínají hnízdit. Zbavte se jich dřív, než se u vás zabydlí

 Exterier 
18. května 2018 11:03 / Kateřina Kofroňová
  3
📷
4 fotografie v galerii
Vosí hnízdo v blízkosti obydlí není nic příjemného Shutterstock
Otravný bodavý hmyz, který nemá nikdo rád a jako jeden z mála druhů ani není nijak užitečný. Řeč je o vosách, jejichž přítomnost není příjemná snad nikomu. Některá místa jsou navíc pro vznik vosích hnízd náchylnější než jiná. Pojďme se nyní podívat na místa, na kterých si vosy staví svá obydlí nejčastěji.

Pokud vás otravuje, když kolem vás krouží jedna nebo dvě vosy v době, kdy se chystáte dát si na zahradě snídani, svačinu nebo třeba jen odpolední kávu, vosí hnízdo ve své blízkosti si nejspíš nedovedete ani představit. Zbavte se ho proto rychleji, než si ho dotěrné vosy vůbec postaví.

Zaslepte díry

Vosy si hledají pro stavbu svého hnízda úkryt, ve kterém pro ně bude dostatek místa, nebude do něj pršet, ani jej ohrožovat silný vítr. Zkontrolujte proto všechna místa, která takový prostor vosám nabízejí. Mohou to být díry ve spárách či cihlách, ale také kolem okenních rámů nebo v polorozpadlé zídce u plotu. Díry nejprve zkontrolujte a poté je vhodným materiálem zacpěte.

Otevírejte okna

Vosy si nevybudují hnízdo ani na místě, kde nebudou mít dostatek klidu pro jeho budování a následnou péči o nové jedince. Často proto otevírejte okna a kontrolujte všechny záhyby a prohlubně, ve kterých by se mohlo vosám zalíbit. Stane-li se vám, že spatříte, jak vosa již do podobného místa zalétla, zapalte na parapetu vonnou tyčinku, jejíž kouř a vůně vosám vadí. V tuto chvíli se nová hnízda teprve tvoří, takže nemusíte mít strach, že by z místa vylétly desítky vos.

Preventivně postříkejte

Některá místa můžete rovněž preventivně ošetřit chemickými prostředky pro hubení vos. Chemický zápach vosy od stavby hnízda odradí. Stejně tak funguje pověsit v blízkosti vašeho obydlí a rizikových míst podomácku vyrobené „vosí hnízdo“, které funguje jako odpuzovač. Vosy jsou teritoriální hmyz, který respektuje cizí hnízdo a nebude se chtít v jeho okolí pohybovat. Více jsme o tomto psali zde.

Zkontrolujte půdu

Jestliže máte klasickou nezateplenou půdu, na které shromažďujete všelijaké harampádí a moc často tam nechodíte, vosám by se tam mohlo zalíbit. Je tam klid, bezpečí a navíc je na ni pro vosy i snadný přístup. V jarních a letních měsících proto na půdu choďte častěji a kontrolujte, zda se někde nepohybuje zbloudilá vosa. Malé vosí hnízdo zlikvidujete jednodušeji, než když jej necháte ladem a doroste větších rozměrů.

Nezapomeňte na zahradu

Vosí hnízdo na zahradě nechce mít nikdo, protože to si pak vos užijete celé léto a nedej bože aby na něj přišlo vaše dítě při hře. Zkontrolujte, ale nejlépe odstraňte ze zahrady veškeré hromady starého dřeva, podívejte se do zahradního domku, garáže, ale třeba také do otevřených pytlů se zahradním substrátem. To poslední, co chcete, je při výsadbě zeleniny narazit na pytel plný rozzuřených vos.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve