Když se v kuchyni něco nepovede... Zachránit lze žluklé máslo i přesolenou omáčku!
Zachránit lze opravdu ledasco! Poradíme vám, co se žluklým máslem, přesolenou omáčkou, sraženou smetanou, připáleným jídlem, nepovedenou domácí majonézou, zvadlým salátem i vínem, které načichlo korkem!
Žluklé máslo
Pokud vám žluklo máslo, na které jste nedopatřením zapomněli, zapíchněte do něj oškrábanou mrkev a uložte ho na čtyři hodiny do chladu. Pak máslo vyndejte a ochutnejte. Sice nezíská svou původní chuť, ale rozhodně bude k jídlu!
Přesolená omáčka
Ujela vám při solení omáčky nebo polévky ruka? Nevadí, chybu lze ještě napravit. Polévku či omáčku znovu ohřejte a vložte do ní rozpůlenou bramboru, která přebytečnou sůl absorbuje. Podobně funguje i kůrka od chleba, vaječný bílek nebo mrkev.
Sražená smetana
Srazila se vám smetana v omáčce? Zkuste to napravit špetkou kypřícího prášku, lžičkou studené vody či smetany nebo celý kastrol ponořte do studené vody a metličkou dobře rozmíchejte.
Nepovedená majonéza
Zkazili jste přípravu domácí majonézy? Nepropadejte panice! Ohřejte dvě lžíce octa a až bude vlažný, přilijte za neustálého míchání pokaženou majonézu. Získáte tak požadovanou konzistenci.
Připálené jídlo
Stačí chvilka nepozornosti a malér v podobě připáleného jídla je na světě! Pokrm získá nepříjemnou pachuť. Při této katastrofě pomůže mrkev, korková zátka nebo krajíc chleba. Vše přendejte do čistého hrnce a povařte s pohlcovačem pachu, který pak vyhoďte. U této záchrany záleží na míře připálení. U korku dávejte pozor, aby se do jídla nerozdrobil. Lepší je použít sítko na koření nebo bavlněný hadřík. Naše babičky radí připálené jídlo vyklopit do nádoby, kterou přikryjete mokrou utěrkou. Po několika minutách utěrku vyměníme a opakujeme tak dlouho, až zápach zmizí.
Zvadlý salát
Chystáte se dělat salát, ale po dlouhé době strávené v lednici vypadá už značně unaveně? I na tento problém existuje řešení! Namočte listy do teplé vody a poté je důkladně opláchněte studenou vodou. Získají tak znovu svou křehkost a budou také rozhodně vypadat lépe.
Načichlé víno
Občas se stane, že je víno slabě cítit po korkové zátce. Důkladně vypláchněte karafu na víno octem, nalijte do ní víno a nechte ho asi tři hodiny dekantovat. Korkový pach pak určitě zmizí.