S klimatizací bude léto v bytě snesitelnější. Nástěnná je šetrnější, mobilní zase levnější

 Technika 
04. června 2021 16:21 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Trávit horké léto v rozpáleném bytě je náročné Pixabay
Být v létě v rozpáleném bytě je doslova utrpení. Pokud se letos chcete i v parných dnech bez problémů vyspat, uvažujte včas o pořízení klimatizace. Ať už si koupíte nástěnnou, nebo mobilní, vždy vám zaručí lepší vzduch.

Je lepší investovat do nástěnné, nebo raději sáhnout po mobilní klimatizaci? To je otázka, kterou řeší hodně lidí. Odpověď není jednoznačná. Obě mají svá plus a minus. Je důležité si ujasnit, co od klimatizace očekáváte a co jste ochotni tolerovat. V potaz byste měli vzít hlučnost, spotřebu elektrické energie a účinnost, tedy to, jak rychle bude klimatizace schopna místnost ochladit. Roli ale hraje také obtížnost instalace a pořizovací cena.

Nástěnná je šetrnější

Obecně vzato jsou nástěnné klimatizace výkonnější, tišší a úspornější. Většinou jsou totiž dělené. Ta část klimatizace, která obsahuje hlučný kompresor, se nachází vně budovy, a neruší tak uživatele.

Problém ale je, že pro instalaci je potřeba vytvořit vývod skrze zeď, a to může být někde, například v panelovém domě, problém.

Po nainstalování klimatizace s ní už navíc nepohnete – musela by se sundat ze stěn, což zabere čas a většinou i práci nějakého řemeslníka.

Mobilní je praktičtější

S mobilní klimatizací tyto starosti odpadají, protože se zapojí kabelem do zásuvky a rovnou chladí. Pouze je potřeba se postarat o to, aby hadice byla vyvedená ven z okna tak, aby vzduch z ní odcházel z místnosti a ideálně úplně ven z budovy. To ale zvládne i malé dítě.

Okno se může utěsnit speciálním pružným těsněním, aby jím dovnitř zase neproudil vzduch. Těsnění se nalepí na okna pomocí suchého zipu a dá se zase sundat. A máte hotovo. Nikoho do bytu zvát nemusíte.

Mobilní klimatizaci můžete i převážet mezi místnostmi, protože má kolečka. To se stacionární dělenou klimatizací není možné. Nástěnnou klimatizací si tak vychladíte maximálně jednu místnost, kdežto s mobilní klimatizací můžete postupně ochladit celý byt.

Zabere více místa a je hlučnější

Na druhou stranu mobilní klimatizace zabírá nějaké místo – na výšku má obvykle přes půl metru. Pro malé byty naštěstí existují menší modely, které mají půdorys jen 32 x 32 centimetrů.

Největším problémem tak zůstává hlučnost, protože mobilní klimatizace je slyšet přibližně jako digestoř. Na druhou stranu proti nástěnné je mobilní klimatizace nejméně dvakrát levnější.

Kdy má mobilní klimatizace smysl

  • Nechcete nebo nemůžete vrtat do stěn.
  • Chcete nižší pořizovací cenu.
  • Potřebujete klimatizaci převážet.
  • Hodí se i v případě, že byste kvůli nástěnné variantě museli žádat něčí svolení.

Pokud byste chtěli vylepšenou mobilní klimatizaci, pořiďte si se dvěma vývodními hadicemi. Svou konstrukcí a výkonem se vyrovná dělené nástěnné klimatizaci. Díky druhé hadici funguje rychleji a úsporněji. O tom, jak ochladit místnost i bez klimatizace, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod