Vřesy lidé často zaměňují za vřesovce. Jde přitom o jinou rostlinu s jinými nároky

 Exterier 
14. září 2019 10:04 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Vřesy milují slunce, vřesovce polostín Depositphotos
Milujete vřesy a divíte se, proč se jim na vaší zahradě nedaří? Důvod může být velmi prostý. Ve skutečnosti jste si možná nepořídili vřes, ale vřesovec. I když jsou tyto rostliny nápadně podobné, každá vyžaduje jiné podmínky. A v tom může být kámen úrazu.

Vřes (Calluna) vypadá skoro stejně jako vřesovec (Erika), latinský název pro vřesovec bývá dokonce lidmi v lidové mluvě běžně označován za vřes. Vše je ale trochu jinak. A každou z těchto rostlinek je dobré dát na jiné stanoviště, jinak se jim nebude dařit.

Vřes

Původní vřes kvete na konci léta růžovými kvítky, k dostání je ale i v jiných barvách, například v bílé či tmavé karmínové. Lidé vřesu přisuzovali magickou moc, květy prý udržují vitalitu a mládí, bílý vřes je zase symbolem štěstí. Na rozdíl od vřesovce je daleko více odolný vůči mrazu. Když je ale suchá zima, je vhodné vřes trochu zalít nebo přistínit, aby neuschl. Vřesy jsou neopadavé, takže květy vám budou dělat radost i na konci podzimu. Miluje slunce a co se týká půdy, je vhodná kyselá zemina, ideální je rašelina s příměsí písku.

Pokud si chcete na zahradě pěstovat vřes, je nejlepší si zeminu připravit na podzim, ale samotné rostliny je dobré do půdy zasadit až na jaře. Pokud však máte již zakořeněné rostliny v kontejneru, lze rostlinu zasadit kdykoliv v průběhu vegetačního období. Ale pozor, dobře si rozmyslete, kam vřes dáte, nemá totiž moc rád přesazování.

Se zálivkou spíše šetřete, stejně jako s hnojivem. Když už se rozhodnete hnojit, učiňte tak v malé míře na jaře, hodí se například hnojivo pro rododendrony, nesmí ovšem obsahovat vápník. Aby vřes krásně kvetl, je třeba brzy na jaře zkrátit výhony asi o jednu třetinu a jednou za ři nebo čtyři roky proveďte takzvaný zmlazovací řez.

Vřesovec

Vřesovec je na rozdíl od vřesu o něco vyšší, dorůstá výšky 30 až 40 cm. Vřesovci se povede na rozdíl od vřesu v polostínu a některé odrůdy mají dokonce rády i stín. Je ale daleko méně odolný vůči mrazům, je proto vhodné jej na zimu přikrýt třeba chvojím. Některé odrůdy nasazují květy už od začátku zimy a kvetou až do jara. Když tedy vřesy a vřesovce dobře nakombinujete, budou vám jejich květy dělat radost takřka po celý rok.

Vřesovce zalévejte tak, aby nebyly přemokřeny, ale také je nutné, abyste nenechali zeminu nikdy nevyschnout. Vřesovec totiž sucho vysloveně nesnáší a rychle na něj reaguje tím, že uhyne. Nejlépe mu udělá odstátá voda nebo dešťovka.

Okolí keříku pravidelně odplevelujte a po odkvětu vřesovec vždy ořízněte jako levanduli cca o polovinu. Nikdy však neřežte do starého dřeva.

Co je spojuje

Vřes i vřesovec patří do čeledi vřesovcovitých, takže je několik věcí, které obě rostliny spojuje. Milují kyselejší půdy, oběma prospěje odstranění květenství po odkvětu i přihnojení v sezoně (hnojivem pro vřesovištní rostliny či rododendrony bez obsahu vápníku).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47