Připravit sádrokarton na malování není tak snadné, jak se zdá. Jaká jsou největší úskalí?

 Interier 
12. února 2018 11:34 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Malování sádrokartonu má svá úskalí Shutterstock
Sádrokartonové příčky jsou v českých domácnostech velmi rozšířené. Její postavení vypadá snadně, a kvůli tomuto zdání se do montáže často pouštějí i naprostí amatéři. Zase tak snadné to ale není a chyby se nejvíce projeví po malování. Poradíme, jak se chyb vyvarovat.

V porovnání s běžnou omítkou vypadají sádrokartonové příčky dokonale hladké a rovné, což mnohé vede k přesvědčení, že malování sádrokartonu je naprosto banální záležitost. Jenže tak to není a už mnoho amatérů si na této zdánlivě jednoduché činnosti vylámalo zuby. Při malování sádrokartonu si musíte dát pozor na mnoho věcí.

Nepodceňte drobné nerovnosti

Sádrokartonové desky mají z výroby krásnou rovnou a čistou plochu. Jenže při instalaci se tyto desky musí ještě opatřit vrstvou sádrokartonové stěrky, která kryje spoje, šroubky a hrany. Aby byla i tato finální vrstva krásně rovná, musí se následně přebrousit brusnou mřížkou.

Při nesprávné manipulaci mohou vzniknout rýhy po mřížce, které na rovné ploše budou vidět i po vymalování. Tyto rýhy nemusejí být na první pohled zřejmé, protože jsou při broušení zaplněny prachem. Je proto dobré stěnu otřít vlhkou hadrou a překontrolovat. Jen tak dosáhnete dokonalé roviny.

Největším oříškem jsou pak spoje dvou různých materiálů (sádrokarton a omítka). V těchto místech nejčastěji dochází k praskání. Tomu lze předejít pomocí speciální skelné pásky, která spoj zpevní.

Připravte podklad

Přípravu podkladu není radno podcenit a je třeba mu věnovat náležitou pozornost. Celou sádrokartonovou příčku před malováním pečlivě zkontrolujte. Zaměřte se zejména na spoje sádrokartonových desek. Tato místa bývají největším problémem. Tmel ve spojích může být totiž vidět i po malování pokoje. Předejít tomu lze tak, že použijete kvalitní penetrační nátěr, který povrchy s různou nasákavostí sjednotí.

Úskalí malování

Při malování se může ukázat, že vámi zvolená barva nebude mít dostatečnou kryvost. To většinou není problém u bílé, ale u sytějších barev. Tomu lze částečně předejít, když do penetračního nátěru přidáte trochu výsledné barvy (poměr 1:30).

To, zda budete malovat štětkou nebo válečkem, záleží jen čistě na vás. Podstatnější je, abyste vždy malovali do kříže a barva se dostala opravdu všude. Dbejte na to, aby vám barva po stěně nestékala.

Ideálně by měly stačit dva nátěry, není to ale pravidlo. Je lepší proto počítat raději se třemi vrstvami barvy.

Pro malování linek a přechodů výborně poslouží krycí malířská páska (jen je nutné ji nalepit na již zaschlou barvu).

Pokud se naučíte se sádrokartonem pracovat, rozhodně nemusíte zůstat jen u klasických příček. O kreativním využití sádrokartonu jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47