Zábradlí u schodiště nemusí plnit jen bezpečnostní funkci

 Interier 
25. listopadu 2017 15:47 / Marie Popelková
  0
📷
8 fotografií v galerii
Schodišťové zábradlí se může stát ozdobou bytu Pinterest
Pokud máte v domě či mezonetovém bytě schodiště, pravděpodobně je jeho součástí také zábradlí. I když se to možná na první pohled nezdá, právě zábradlí je velmi výrazným prvkem interiéru. V prvé řadě by mělo plnit bezpečnostní kritéria, nepodceňte ale ani jeho vzhled.

Schodišťové zábradlí by rozhodně mělo doplňovat interiér i po vzhledové stránce. Krásné zábradlí může být totiž nejen ozdobou schodiště, ale i celého bytu.

Co se týká materiálu, máte na výběr z celé škály. Vybere si tak snad úplně každý, a to i s ohledem na konkrétní finanční možnosti.

Bezpečnost nade vše

Zábradlí musí být hlavně bezpečné. Parametry bezpečnosti udávají normy. Přímé schodišťové rameno s průchodnou šířkou do 1 650 mm (u smíšených ramen do 1 100 mm) musí mít madlo alespoň na jedné straně, větší průchodná šířka (násobek 550 mm) už vyžaduje madlo na obou stranách. Schodišťové rameno širší než 2 750 mm se doporučuje rozdělit mezilehlým zábradlím s madlem.

Podle typu výplně se rozlišuje zábradlí plné a s mezerami nebo otvory. Maximální šířka mezer v provozech určených pro děti je 80 mm, v bytových domech 120 mm. Hrozí-li nebezpečí podklouznutí nebo propadnutí, musí být zábradlí u podlahy opatřeno ochrannou lištou nejméně 100 mm vysokou. Ve všech případech, kdy není předepsána větší nebo dovolena snížená, je výška zábradlí 1 000 mm. Snížená výška (900 mm) zábradlí se používá převážně v rodinných domech, kde hloubka otvoru není vyšší než 3 000 mm. Pokud se chcete o ergonomických pravidlech schodiště dozvědět více, přečtěte si náš článek zde.

Materiál

Zábradlí lze pořídit v nejrůznějších materiálech, každý dává přednost něčemu jinému. Vždy se ale zamyslete, zda vámi zvolený materiál bude korespondovat s ostatním vybavením domu. Vše by mělo být v harmonii.

Dřevo

Jedním z oblíbených materiálů je klasické dřevo. Lidé ho volí obzvláště v kombinaci s dřevěnými nášlapy. Nezapomeňte ale sladit typ a barvu dřeva zábradlí s ostatním dřevěným vybavením interiéru.

Provedení dřevěného zábradlí může být velmi pestré. Můžete se rozhodnout pro celodřevěné zábradlí i případně dřevěné zábradlí v kombinaci s dalšími materiály, jako jsou nerez a sklo. V poslední době jsou velice oblíbená zábradlí s lankovou výplní, která v kombinaci se dřevem vypadají skvěle.

Sklo

Skleněné zábradlí se skvěle vyjímá v moderním interiéru, krásně vypadá i v kombinaci s kovem. Musíte ale počítat s vyššími pořizovacími náklady a pracnější je i jeho údržba.

Pokud ale máte v rodině malé děti, není sklo zrovna ideální volbou. Jednak je hladké a pro děti tak není dvakrát bezpečné, a jednak bude sklo permanentně špinavé od dětských ruček.

U skleněného zábradlí musíte vzít v potaz také jeho velkou hmotnost, která zatěžuje interiérové schody. Také pozor na to, že sklo časem křehne a bezpečnostní fólie je časem poškozená UV zářením, mění odstíny a vytváří se viditelné fleky.

Kov

Oblíbený materiál na zábradlí je také kov. Ten lze perfektně kombinovat se dřevem, které chladnému kovu dodá pocit tepla.

Velmi originálně vypadají různá specifická zábradlí z černého kovu, která už připomínají doslova umělecké dílo, které se stane dominantou bytu. Podobně jako u skleněného zábradlí ale patří kov mezi ty těžší materiály.

Chrom a nerez

Zábradlí z těchto materiálů vypadají velmi moderně a nadčasově, ale sáhnete si hlouběji do kapsy. Na druhou stranu se u kvalitního nerezového zábradlí můžete spolehnout na dlouhou životnost (až 50 let). 

Nerezové zábradlí vypadá velmi elegantně, jeho povrchová úprava bývá matná nebo lesklá, vybrat si tak můžete podle toho, s jakým typem materiálu ho budete kombinovat. Vyrábí se i s broušeným povrchem.

 Hliník

Výhody hliníkového zábradlí spočívají především v pořizovací ceně, která je minimálně poloviční až třetinová oproti zábradlí z nerezu a skla. Velkou výhodou hliníkového zábradlí je také lehkost.

U hliníkového zábradlí se provádí speciální povrchová úprava - eloxování. Touto úpravou se docílí mnoho odstínů, lesk, mat, zlato, bronz atd. Eloxovaná vrstva má tloušťku 10 - 20 mikronů a z materiálu se neloupe ani neohmatá. Hliník tak nešpiní, nemění barvu, neoxiduje a nepotřebuje další ošetřování v průběhu jeho životnosti. A k dostání jsou i montované stavebnicové typy, které zvládne sestavit i průměrně zdatný kutil.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve