Sedm věcí, na které se zaměřit při výběru kancelářské židle

 Interier 
05. února 2018 08:50 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Správným výběrem lze bojovat proti bolavým zádům Shutterstock
Každý, kdo má sedavé zaměstnání, se jistě nejednou setkal s bolestmi zad, hlavy, ztuhlými svaly či skřípnutými nervy. Abyste těmto potížím předešli, je nutné si pořídit kvalitní kancelářskou židli nebo křeslo. Těchto deset parametrů by pro vás mělo být klíčových.

Sezení je pro člověka nejméně přirozenou polohou a nic jako zdravé sezení neexistuje. Vhodně vybraná pracovní židle však může ušetřit meziobratlové ploténky a následky dlouhého sezení zmírnit.

Židle nebo křeslo?

Na rozdíl od kancelářských židlí mají kancelářská křesla pevně daný úhel mezi sedákem a opěrákem. Nejsou proto schopna se tak dobře přizpůsobit zádům ve všech polohách a nemohou být tolik ergonomická. Věděli jste, že i jídelní stůl má určitá ergonomická pravidla? Pokud ne, přečtěte si o tom v našem článku.

Pokud si však pořizujete něco, co slouží pouze ke krátkodobému sezení a záleží vám především na designu, pořiďte si křeslo. V opačném případě si pořiďte kancelářskou židli, která má mnoho nastavitelných prvků a podporuje dynamické sezení.

Doba sezení

Každé sezení, které trvá déle než čtyři hodiny, je pro páteř velkou zátěží. Jestliže na židli hodláte sedět pouze příležitostně, jste neustále někde na schůzkách, nebo pracujete z domova a nikdy na židli netrávíte celý den, není nejlepší a nejdražší židle nutná.

Pokud však máte pevně stanovenou osmihodinovou pracovní dobu a tak, jak ráno na židli dosednete, na ní poté sedíte celý den, rozhodně volte takový model, který nabízí špičkovou ergonomii. Taková židle by měla mít minimálně bederní opěru, područníky a výškově nastavitelný opěrák.

Jak je to s opěrkou hlavy

Ačkoliv si možná říkáte, že opěrka hlavy je nezbytností, není tomu tak. Slouží především těm, kteří každý den prosedí déle jak osm hodin, ale spíš jako pohodlný doplněk než nutnost.

Jaký podvozek a kolečka

Podvozek zajišťuje stabilitu celé židle, proto je nejčastěji využíván právě pětibodový. Důležité je však zaměřit se i na kvalitu a typ koleček, a to především podle toho, na jakém povrchu pracujete. Bude-li vaše židle stát na tvrdém povrchu, jako je například dlažba, plovoucí podlaha, lino či PVC, vyberte kolečka měkká. Naopak pracujete-li na koberci, tedy měkkém podloží, vyberte kolečka tvrdá. Pak také existují univerzální kolečka, která mají tvrdý okraj a měkký střed.

Čím nastavitelnější, tím lepší

Pokud patříte mezi lidi, kteří sedí v kanceláři na své židli celý den a každý den, hledejte takovou židli, která má nastavitelných co nejvíce věcí. Abyste zabránili dopadům dlouhodobého sezení nebo jeho následky co nejvíce zmírnili, nastavte si židli tak, aby vyhovovala každému vašemu pohybu.

Jaký zvolit materiál

Nemyslete při výběru pouze na design, ale zamyslete se hlavně nad tím, jakým způsobem a jak snadno lze židli čistit. Jednou z voleb by proto mohla být kůže – je to kvalitní materiál, který nejen vypadá dobře a reprezentativně, ale navíc se i skvěle udržuje. Pokud však nemáte v kanceláři klimatizaci, bude nejspíš lepší židle z moderní síťoviny, která je navíc i prodyšná.

Cena až na posledním místě

Ač je to ve většině případů naopak, cena by měla být až na posledním místě. Rozdíl mezi židlí za pět set korun a za pět tisíc korun není jen finanční, ale hlavně zdravotní. Uvědomte si, že se jedná o jednorázovou investici na dlouhou dobu, která je ovšem do vašeho zdraví! Čím více práce máte a na čím nekvalitnější židli sedíte, tím dříve se dostanete do péče doktorů. V kombinaci s absencí sportu to bude jistě velmi brzy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve