Boj s roztoči v peřinách je celoživotní dřina

 Interier 
25. listopadu 2017 08:54 / Jan Novák
  2
📷
4 fotografie v galerii
Roztoč je nevítaným hostem domácnosti, jehož se těžko zbavuje Pixabay
Alergie patří mezi zákeřné nepříjemnosti, které nám nenápadně, ale trvale narušují pohodový život. Jedná se o nepřiměřenou reakci imunitního systému na opakovaný střet s alergeny. Jedním z jejich bohatých zdrojů je domácí prach a hlavním alergenem domácího prachu jsou roztoči. Boj s nimi je celoživotní dřinou.

S roztoči se běžně setkáváme na nejrůznějších místech životního prostředí. Živí se šupinkami kůže, které z nás opadávají během spánku každý den, a také plísněmi, bakteriemi a kvasinkami. Daří se jim ve vlhkém a teplém prostředí, jako jsou naše postele, matrace, lůžkoviny, čalouněný nábytek a koberce. Roztoči jsou drobní, pouhým okem neviditelní členovci. Velcí jsou 0,3 milimetru, jejich tělo je tenké, lehce bílé až průsvitné.

Zdrojem přístupu vody je pro ně okolní vlhkost. Vodu roztoči nepijí, ale vstřebávají ji povrchem svého těla. Dospělí roztoči přežívají za vhodných podmínek několik týdnů. V tomto časovém období se páří třikrát až čtyřikrát. Samička za svůj život naklade 40 až 80 vajíček. Vývoj roztoče k dospělosti trvá 20 až 40 dní. Roztoči za svůj život vyprodukují až dvěstěkrát více exkrementu, než sami váží.

Jaké je nejvhodnější prostředí pro život roztočů?

Ideální pro zdárný rozvoj roztočů je teplota 22 až 26 stupňů Celsia, tma a vlhkost 70 až 80 procent. Zabíjí je mráz, teploty nad 55 stupňů Celsia, sluneční svit a sucho a vlhkost pod 50 procent. Alergeny jsou právě především jejich exkrementy. Jsou oproti ostatním alergenům relativně velké a těžké a po rozvíření při luxování, stlaní nebo chůzi, se do 15 minut usazuje až 90 procent roztočových alergenů. Do jedné hodiny se pak usadí jejich zbytek.

U citlivějších jedinců kontakt s roztoči může vyvolat alergickou sennou rýmu, zánět spojivek a zúžení průdušek a průdušnic dosahující často až astmatických záchvatů. Výjimkou nejsou ani různé druhy ekzémů. Každou noc sdílíme postel se stovkami tisíc až několika miliony nevítaných spolubydlících. V pouhém jednom gramu prachu z matrace, polštáře nebo peřiny běžného lůžka se totiž ukrývá až 15 000 roztočů. Jak zjistit, zda-li je máte v posteli právě vy, jsme psali zde.

Jak s roztoči účinně bojovat?

Roztoče zničí praní ve vodě o teplotě 60 stupňů Celsia a vyšší, a to po dobu nejméně jedné hodiny. Výrazně menší úspěšnost vykazuje ponechání lůžkovin několik hodin na slunci, podíl uhynulých roztočů nedosáhne ani jedné poloviny. Lůžkoviny by se podle odborníků měly měnit nejméně jednou za dva týdny, při nemoci či vyšším pocení i častěji. Zejména pro alergiky je nezbytné pořídit polštář i přikrývku, která se dá také prát.

Vhodné je povlečení, matrace, polštáře a přikrývky povléct do protiroztočových povlaků. Zabráníme tak pronikání alergenů ke spící osobě. Povlaky fungují na bázi hustě tkaných mikrovláken, která zajistí neprostupnost látky pro roztoče i jejich nejmenší částečky. Roztočům se daří také v dnes oblíbených lůžkovinách z dutého vlákna. Jediným rozdílem oproti peřinám je, že se dají prát. K úklidu je vhodné použít kvalitní vysavač, který co nejméně víří prach. Samozřejmostí by mělo být i praní bytových textilií, závěsů či polštářů, vhodné je také ošetřovat čalouněný nábytek sprejem na hubení roztočů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47