Nebezpečí na děti číhá i doma. Na co si dát největší pozor?

 Tipy a inspirace 
18. listopadu 2017 12:10 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
V dosahu dětí nechávejte jen bezpečné předměty Shutterstock
Děti jsou stále v pohybu, a to je moc dobře. Jsou ale v pohybu i doma, a tam je třeba jim prostor pro bezpečný pohyb vytvořit. Někdy stačí i trocha předvídavosti. A rozhodně neuškodí si občas pár užitečných informací přečíst.

V domácnostech se objevují jiné překážky než před lety a je třeba se jimi začít zabývat především v období, kdy se malé děti začínají pohybovat. Každému období vývoje dítěte přísluší jiná opatření.

Na co si dát pozor, pokud máme doma batole

Pokud jste si zútulňovali vaše bydlení ubrusy, s malými dětmi se této parády budete muset na čas vzdát. Není nic horšího než stržený ubrus s horkým čajem. Dávejte si pozor také na dekorace. Umisťujte je dostatečně vysoko, ty drobnější by dítě mohlo spolknout, větší by na sebe mohly převrátit. Proto je nestavte ani blízko okraje plochy nábytku. Děti také rády šplhají, veškerý nábytek je lépe přivrtat ke zdi.

Promyslete si, jak zabezpečíte schody do patra. Bezpečnostní branku umístěte ve spodní i horní části schodiště. Kdyby se dítě skutálelo z vrchu schodů, mohlo by si způsobit těžká zranění o branku ve spodní části.

Zamykejte, schovávejte, odsouvejte… 

Skříňky, ve kterých máte nebezpečné předměty, např. nože, nůžky, skleničky, můžete zabezpečit zavíráním, které dítě samo neotevře. Pozor i na okna, děti se naučí používat okenní kliku velmi rychle. Pojistka na okna se prodává i v provedení, kdy jde okno otevřít třeba jen na několik centimetrů.

Čistící prostředky mějte uzamčeny, aby se k nim dítě samo vůbec nedostalo. Nikdy nepřelévejte chemikálie do nádob od nápojů a potravin. Nechtě by se jich mohl napít i dospělý člen rodiny, nejen dítě.

Nebezpečné jsou plastové sáčky i celá kuchyň

Plastové sáčky a pytlíky nejsou na hraní. Dítě se s nimi může velmi lehce udusit, a to přetažením přes hlavu nebo vdechnutím.

Pokud při vaření nepotřebujete celou plochu, tak raději využívejte zadní část varné desky, dávejte pozor i na rukojeť od pánve, kterou vždy otáčejte tak, aby netrčela do prostoru a dítě na sebe nestrhlo rozpálený olej.

Přístroje v koupelně umisťujte tak, aby byly mimo dosah vody. Používejte ve sprše i vaně protiskluzové podložky. Při koupání nenechávejte děti nikdy samotné, mohou se utopit i v minimálním množství vody. Při napouštění vany pusťte nejprve studenou a pak přidávejte teplou vodu. O bezpečné domácnosti pro děti jsme psali také zde.

Miniaturní hračky a magnety jsou velkým nebezpečím

Velký pozor si dejte i při výběru hraček. Pokud koupíte staršímu dítěti magnetickou stavebnici, mohou se malé magnetky lehce zatoulat po domě a mladší dítě je může spolknout. Pro malé děti jsou tyto hračky životu nebezpečné.

Menšími předměty si děti často ucpou i uši a nos. Pokud se vám předmět nedaří vytáhnout, vyhledejte raději lékaře, abyste věc nezatlačili ještě dále, než v daném okamžiku je.

Mnohdy je pro děti bezpečnější pobyt venku než doma, kde je pro rodiče prostředí důvěrně známé a díky tomu bezpečnost dětí podcení.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod