Jak vybrat pohodlnou matraci: Na co si dát největší pozor?

 Tipy a inspirace 
20. listopadu 2017 15:04 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Pouhý pohmat k výběru nestačí - na matraci si určitě lehněte Shutterstock
Čeká vás výměna matrace a tápete v tom, jak si vybrat? Máme některé zajímavé informace, které vám zaručeně pomohou. Výměnu matrace je třeba provádět vždy, když se předchozí opotřebuje, což bývá po sedmi až deseti letech používání.

Výjimečně některé kvalitní typy vydrží i déle. Výměnu zvažujte i ve chvíli, kdy se oproti předchozí době změnila výrazně vaše hmotnost, případně tehdy, když se stávajícím spaním nejste spokojeni.

Matraci vyzkoušejte

Nic nedejte na různé reklamy a parametry. Vždy nejdůležitější je najít takový obchod, kde si můžete na různé matrace lehnout a vyzkoušet, která vám prakticky nejlépe vyhovuje. S výběrem si dejte na čas. Kupujete přece výrobek, který vás má dalších deset let doprovázet každý den. Pamatujte na to, že matrace by měla být spíš tvrdší.

Rozměry

Záleží pochopitelně na lůžku, které máte. Jestliže kupujete všechno nové, měli byste vědět, že u jednolůžka je minimální vhodná šíře 90 cm a délka, která přesahuje alespoň o 20 – 25 cm vaši výšku. Minimální síla matrace je 15 cm, ale silnější bude určitě lepší. U dvoulůžka se může na jednu část počítat s šířkou 80 cm. Existují ale postele i matrace širší, což může být velmi příjemné, zvlášť pokud víte, že se při spánku hodně otáčíte.

Druhy matrací

Existují matrace latexové, pružinové a pěnové. Každý typ má své výhody a nevýhody. Latexové bývají spíš měkčí a nehodí se do prostředí, kde je větší vlhkost. Nejsou proto vhodné ani pro lidi, kteří se nadměrně potí. Je vhodné podkládat je lamelovým roštem.

Pružinové matrace se kdysi zavrhovaly, pak se opět vrátily na výsluní a dnes jsou na ústupu. Nicméně existují velmi kvalitní pružinové matrace, obzvlášť ty s taštičkovými pružinami. Jsou dobře prodyšné a hodí se pod ně pevný rošt.

Pěnové matrace se vyrábějí z různých pěn. PUR matrace snesou i lidi s vyšší hmotností. Matrace z bio pěny jsou elastické a odolné. Dobře vzdorují plísním a houbám. Studená (HR) pěna má lepší odvod vlhkosti, má zóny s různou tuhostí. Matrace z líné pěny se hodí pro lidi, kteří trpí na otlačeniny a bolí je záda či klouby. Přizpůsobí se totiž tělu, ale současně poskytují dobrou oporu.

Další náměty pro výběr

Jak bylo naznačeno, můžete mít matrace, které budou různě tvrdé ve svých částech. To platí i pro dvojmatrace, kdy může být jedna polovina laděna na váhu muže a druhá na váhu ženy. Pro některé osoby je zajímavé sledovat, zda je matrace ortopedická a slibuje oporu kosterního systému, nebo třeba zdravotní, která může být hypoalergenní či vhodná pro osoby upoutané na lůžko. Velmi výhodné je, pokud má matrace snímatelný potah. Jestliže ho nemá, můžete ho dokoupit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47