Česnek si můžete snadno vypěstovat i doma v obýváku

 Interier 
23. listopadu 2017 14:19 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Česnek mohou lidé pěstovat i doma za oknem Pinterest
Pokud toužíte po domácím česneku, ale nemáte zahradu, nezoufejte. Vypěstovat ho můžete i doma v obýváku. Sklizeň sice nebude obří, ale na nějakou tu pochoutku v kuchyni vám to postačí.

Na zahradě se česnek obvykle sadí na konci podzimu nebo pak na jaře. Pokud se ho ale rozhodnete pěstovat doma na parapetu, můžete ho pěstovat celoročně a zajistíte si tak pravidelný přísun tohoto přírodního antibiotika.

Mít doma po ruce česnek se vždycky vyplatí. Jednak v kuchyni k ochucení pokrmů a jednak jako přírodní lék na řadu nemocí. Vypěstovat si ho na okně v truhlíku, květináči nebo třeba ve staré plechovce zvládne snad úplně každý.

Snazší to už být nemůže

Pokud se rozhodnete pro domácí pěstování česneku, budete potřebovat jen tři věci - palice česneku, zeminu a nádobu na pěstování. Nádoba by měla být alespoň dva centimetry hluboká, ale je lepší zvolit prostornější. Je také vhodné, aby byly v nádobě otvory pro odvodnění.

Co se týká zeminy, česnek si libuje v písčitohlinité nebo hlubší hlinité půdě. Běžnou zeminu můžete smíchat s pískem v poměru 3:1. Venku zahrádkáři sázejí česnek na slunné místo a totéž platí i o česneku pěstovaném doma. Zkuste mu najít takové místo, kde na něj bude po většinu dne svítit.

Palici česneku rozdělte na stroužky, ale hlavně z nich neloupejte slupku. Zasaďte je do hloubky asi 2 centimetrů a mezi jednotlivými stroužky nechte alespoň centimetrů místa.

Zasazený česnek pravidelně zalévejte, aby nevysychal. Když pak sklidíte svou první úrodu, nechte si jednu palici a použijte ji na další rozmnožování. A jak dlouho vypěstování česneku trvá? Zhruba devět měsíců. Poznáte to tak, že výhonky česneku začnou hnědnout.

Nejčastější chyby při pěstování česneku

I když je pěstování česneku docela běžnou záležitostí, stále se někteří pěstitelé dopouštějí mnoha chyb.

Mezi ty nejčastější patří tyto:

  • Chemická ochrana - mnozí lidé často na česnek aplikují postřik proti plísni. Až na výjimky to přitom není třeba.
  • Nedostatečná vláha - nevěřte tomu, že cibulová zelenina je nenáročná na vláhu. Zálivku proto nepodceňte.
  • Hnojení - pokud rostlině začnou žloutnout listy, není to způsobeno suchem, ale nedostatkem dusíku. Nebojte se proto rostlinu přihnojit.
  • Skladování -  několik dní po vytažení ze zeminy by měl být česnek volně položen a teprve po několika dnech ho můžete bezpečně uskladnit v suchu a teple.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47