Energetickým štítkům na vysavačích se vyplatí rozumět. Ušetří vám peníze i zdraví

 Technika 
17. listopadu 2017 15:55 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Od letošního září jsou vysavače opatřeny novými energetickými štítky Shutterstock
Už více než dva měsíce je v platnosti nové nařízení EU týkající se značení energetických štítků na vysavačích. Díky nim mohou spotřebitelé ušetřit peníze a do jisté míry i své zdraví. Je třeba ale vědět, co všechno vám štítek sděluje.

Hlavní změna spočívá v rozšíření třídy A o A+, A++, A+++ a ve zrušení tříd E, F, G. Nové vysavače tak musejí splňovat celou řadu kritérií. Například roční spotřeba energie musí být menší než 43,0 kWh/rok, jmenovitý příkon musí být menší než 900 W, schopnost odstraňování prachu na koberci musí být větší nebo rovna 75 %, schopnost odstraňování prachu na tvrdé podlaze musí být větší nebo rovna 98 %. Emise prachu z vysavače nesmí být vyšší než 1,00 %.

Hladina akustického výkonu musí být menší nebo rovna 80 dB (A). Hadice, pokud je jí vysavač vybaven, musí být trvanlivá tak, aby byla stále použitelná po 40 000 oscilacích při zatížení. Provozní životnost motoru musí být delší nebo rovna 500 hodinám. O tom, jak vybrat ten nejlepší vysavač, jsme psali zde.

Jak se vyznat v energetickém štítku

Údaje na štítcích vypovídají o spotřebě, zpětné emisi prachu (tedy množství prachových částic, které vrací vysavač zpět do místnosti), hladině hluku a účinnosti vysávání tvrdých podlah a koberců. Při jejich správném porozumění se mohou energetické štítky stát užitečným pomocníkem pro zorientování se v nabídce a výběru toho nejlepšího vysavače. Díky štítkům mohou spotřebitelé ušetřit finance a do velké míry také svoje zdraví.

Energetická třída – údaj se nachází v horní části štítku a udává informaci o roční spotřebě energie (třída A+++, A++, A+ až D). Třída A+++ je nejúspornější, přičemž úspora mezi jednotlivými třídami představuje nárůst spotřeby o 6 kWh za každou třídu. Mezi třídami A+++ a D  je tedy rozdíl 30 kWh. Součástí informace je také hodnota průměrné roční spotřeby energie, která se počítá dle definovaného standardu, který je stanoven plochou 87 m² vysávanou 50× ročně. Hodnota spotřeby konkrétní domácnosti tedy závisí na její velikosti a četnosti vysávání. 

Třída prachových emisí – ukazuje míru čistoty vzduchu, který vysavač vypouští zpět do místnosti. V případě třídy A jsou tyto prachové emise menší než 0,02 % vzduchu, který vysavač vysál. Ve třídě B se jejich hodnota nachází v rozmezí 0,02 až 0,08 %, u třídy F je to pak více než 1 %. Efektivita filtrace přitom nezávisí pouze na tom, jaký HEPA filtr vysavač má, ale také na tom, jak stroj těsní a jaké případně používáte sáčky. Velké množství prachových částic se dostane zpět do vzduchu kvůli nedokonalé schránce vysavače a ani sebelepší filtr nepomůže.

Hladina hluku – je na štítku vyjádřena v decibelech (dB). U opravdu tichých vysavačů tato hodnota činí 69 dB(A) a méně (třída A). Vysavače s hlučností vyšší než 80 dB(A) se již nesmí uvádět na trh.

Třída účinnosti vysávání koberců – je určena pomocí škály A až E, jež udává efektivitu absorpce prachu na kobercích. Mezi jednotlivými třídami se hodnoty liší o 4 %. Vysavače třídy A vysají 91 % prachu, u třídy C je to 83 %, u třídy E pak pouhých 75 %. Zajímavostí je, že některé vysavače dosáhnou účinnosti třídy A i při použití jedné hubice na všechny povrchy.

Třída účinnosti vysávání tvrdých podlah – podobně jako u koberců popisuje stupnice A až E efektivitu absorpce prachu na pevných podlahách, jakými jsou dlažby, dřevěné podlahy, parkety apod. Rozdíly mezi jednotlivými třídami zde tvoří 3 %, přičemž třída A znamená, že vysavač na pevné podlaze vysaje více než 111 % prachu. Hodnota nad 100 % je dána tím, že hubice vysavače nasává prach i ze stran.

Ne každý vysavač má energetický štítek

Energetické štítky musí výrobci přikládat na dobře viditelné místo a na obal produktu. Spotřebitelé tak dostávají informace o jednotlivých parametrech a mohou velmi snadno porovnat poměr ceny, výkonu a energetické zátěže. Povinnost lepení štítku se v současné době ukládá pouze klasickým sáčkovým a bezsáčkovým vysavačům, včetně tyčových se zapojením do elektrické sítě. Zařízení pro mokré čištění, akumulátorových, centrálních, průmyslových a robotických vysavačů se daná regule zatím netýká.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008