Muškátový oříšek: Kam s ním o Vánocích a co s ním pak?

 Tipy a inspirace 
14. prosince 2023 09:50 / Ema Maxová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Bez koření charakteristickou chuť a vůni Vánoc nevykouzlíte Depositphotos
Vánoční cukroví se neobejde bez koření. Bez něj totiž charakteristickou chuť a vůni Vánoc nevykouzlíte. Nejčastěji se v receptech objevuje kombinace skořice, hřebíčku, zázvoru a badyánu. Někdo nedá dopustit na citronovou či pomerančovou kůru. Spousta receptů pak obsahuje i muškátový oříšek. Ten je v určitých receptech takřka nepostradatelný. Vytváří totiž jemnou oříškovou chuť i vůni.

Je však důležité mít na paměti, že muškátový oříšek musíte dávkovat opravdu opatrně. Chutná totiž tak intenzivně, že může snadno převálcovat všechny ostatní ingredience.

Kam přidat muškátový oříšek? První na seznamu jsou perníčky. V nich spolu s medem zvýrazňuje celkové aroma. Můžete ho ale přidat i do tradičního lineckého těsta. I tomu dodá specifickou chuť a celkově toto klasické cukroví ozvláštní. Vyzkoušejte a uvidíte, že po vás vaši hosté budou žádat recept. Muškátový nádech prospěje i oříškovým kuličkám či minikoláčkům s kandovanými třešněmi či s jiným ovocem. 

Muškátový oříšek má určité vánoční kouzlo romantiky, tak úplně nevinný ovšem není. Nadměrná konzumace totiž může vyvolat různé psychotropní účinky, včetně zmatenosti či dokonce halucinací. Opravdu velké množství vás může otrávit, poškodit vám játra či aspoň vyvolat ošklivé alergické reakce. Za to může látka s názvem myristicin, která se v muškátovém oříšku vyskytuje. Použijete-li muškátový oříšek jako koření, tedy v malém množství, nic vám nehrozí. Ostatně, jak už bylo řečeno, jeho chuť je tak intenzívní, že ho ani větší množství použít nejde. 

Lepší než nastrouhat, je toto koření jemně namlet. Ideální je speciální mlýnek, který už na nic dalšího nepoužijete. Jeden takový vyrábí například Peugeot. Ano, máme na mysli francouzskou automobilku, kterou živí hlavně prodej vozů. Pravděpodobně si vybavíte například městské SUV Peugeot 2008, které je už 7 let nejprodávanějším peugeotem v Česku, nebo malý atraktivní hatchback Peugeot 208, který se za loňský rok stal nejprodávanějším modelem na evropském trhu v rámci všech značek. Kromě milionu vozů, které automobilka Peugeot ročně prodá, ovšem vyrobí také dva miliony mlýnků na sůl, pepř a jiné koření včetně muškátového oříšku. Tyto proslulé mlýnky jsou vyráběny převážně ve Francii a vyváží se do 90 zemí světa.

Zmíněný mlýnek na muškátový oříšek pořídíte asi za tisícovku. Na mlecí mechanismus Peugeot dává doživotní záruku. Tento mlýnek bude ozdobou vaší kuchyně, a navíc vám namele muškátový oříšek jako opravdový profesionál. A co s mlýnkem po Vánocích? 

Zde pár tipů, jak si užít muškátový oříšek celoročně:

  • Jablečné, hruškové či jiné ovocné koláče: Muškátový oříšek zde podtrhne ovocnou chuť a dodá kořeněný nádech.
  • Tvarohové, jogurtové či pudinkové dezerty: Jemné poprášení zajistí neobvyklou velmi atraktivní příchuť.
  • Omáčky a polévky: Nebojte se muškátovým oříškem ozvláštnit pikantní omáčky nebo krémové polévky. Zejména dýňové polévce toto koření dokonale sedne.
  • Ryby a mořské plody: Jsou pokrmy, kam se muškátový oříšek vyloženě hodí, a vytvoří zcela novou dimenzi chuti. U velmi jemnému rybího masa ale raději koření vynechte úplně. 
  • Kořeněné nápoje: Zde je naopak široká škála použití. Kořeněné nápoje, sirupy, ale i zavařeniny či džemy… V této oblasti se nemusíte bát experimentovat.


Zdroj: Peugeot

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod