Skandinávský styl bydlení: Vykouzlíte ho i drobnými doplňky

 Komerční sdělení 
16. března 2023 08:25 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Základem skandinávského stylu je totiž jednoduše zařízený, ale útulný domov Shutterstock
Inspirujte se elegantním stylem bydlení, které preferuje světlé barvy, přírodní materiály a jednoduché tvary. Přiveďte do svého domu nebo bytu kousek z atmosféry dalekého severu. Skandinávský styl a způsob života se zabydlel i v českých domácnostech. Poradíme, jak si šikovně vybranými doplňky doma vykouzlit severský styl bydlení.

V jednoduchosti je síla: Zapomeňte na přeplácaný interiér  

Určitě jste někdy zaslechli slovo hygge. Jde o dánské slovo s norskými kořeny, ve kterém se skrývá podstata severského přístupu k životu i bydlení. Jde o schopnost najít si v každé chvíli něco krásného a pozitivního. A obklopit se takovými věcmi, které tuto pohodu přinesou i k vám domů.

Základem skandinávského stylu je totiž jednoduše zařízený, ale útulný domov.

Skandinávský styl trefně vystihuje i švédské slovo lagom. Znamená „tak akorát“, ani moc, ani málo. A v interiéru ho docílíte i tak, že se zbavíte nepotřebných lapačů prachu na poličkách, v knihovně nebo na stolech.

Základní prvky skandinávského stylu bydlení

  • Minimalismus – vybírejte si jednoduché tvary a nábytek snadný na údržbu.
  • Přírodní materiály – severskému stylu dominují kov, dřevo, sklo a další přírodní materiály.
  • Světlý interiér – zapomeňte na těžké závěsy. Nechte do místnosti proudit co nejvíce světla.
  • Kontrasty – elegantní a moderní interiér vykouzlíte i šikovně zvolenými kontrasty. Nebojte se spojit světlý nábytek s tmavšími doplňky a naopak.

Dejte přednost světlým barvám: Mrkněte na koberce ve skandinávském stylu

Skandinávskému stylu bydlení dominují jednoduchost a střídmost. Rozhodně to ale naznamená, že si máte domov zařídit stroze a chladně. Severský styl vám domov naopak zútulní.

Stačí si k tomu vybrat ty správné doplňky. Jedním z nich může být i koberec ve skandinávském stylu. Vhodně zvolený koberec s jednoduchým dekorem a ve světlých barvách oživí každý interiér.

Pokud vybíráte kusový koberec, který doladí třeba váš obývák, nebojte se různých odstínů šedé, béžové, světle zelené nebo i světle hnědé barvy.

Vzory vybírejte spíš pravidelné a jednoduché. Koberec ve skandinávském stylu zútulní každý obývací pokoj nebo ložnici.

Podobně jako kobercem doladíte interiér i dekami, přehozy nebo polštáři. Pamatujte, že méně je více, a snažte se to ze zdobností a množstvím nepřehánět.

Koupelna jak z dalekého severu: Oživíte ji i koupelnovou předložkou

 I koupelnu si jednoduše zařídíte ve skandinávském stylu. Podobně jako jiné části domu nebo bytu stačí vybrat vhodné doplňky.

Nemusíte se hned pouštět do kompletní rekonstrukce, měnit dlažbu a kachlíky. Začněte například tím, že koupelnu „provzdušníte“ a zbavíte se nepotřebných a dávno nepoužívaných věcí.

Místo uzavřených a těžkopádných koupelnových skřínek, vsaďte na otevřené a vzdušné poličky. Zkuste přidat živé květiny. Některým pokojovým rostlinám se dobře daří i v tmavší koupelně bez oken.

Skandinávský styl vykouzlíte ale jednoduše i výběrem ideální koupelnové předložky ve světlých odstínech nebo s jednoduchým vzorem. Pracujte s tím, jak máte koupelnu už zařízenou. Pokud je světlá, zkuste třeba předložku v tmavě šedé barvě. Pracujte s kontrasty, které jsou pro skandinávský styl typické.

Podobně jako u kusového koberce na sebe i podložka strhne pozornost, zvýrazní interiér, a navíc plní i praktickou funkci. Nebudou vás studit nohy třeba při čištění zubů a celá koupelna dostane útulnější nádech a rádi v ní strávíte čas.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008