LED vánoční osvětlení nebo žárovky? Odpověď je snadná

 Technika 
25. listopadu 2021 18:03 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
LED osvětlení šetří peněženku a déle vydrží Pixabay
Vánoční stromek, okna a dokonce ani zahrada nebo dům se dnes už neobejdou bez vánočního osvětlení. Nabídka je ale obrovská a kdo se v tom všem má vyznat.

Je lepší LED osvětlení, nebo starší klasika ve formě světelných řetězů s žárovkami?

Chcete šetřit peníze?

Tak je jasné, že lepší je rozhodně LED osvětlení. Žárovky plýtvají velkým množstvím energie, protože plných 90 procent jejich energie se uvolňuje jako teplo, a proto se běžné žárovky také tak zahřívají. LEDky jsou jiný příběh. Spotřebují až o 75 procent méně energie a vydrží 25krát déle. Také nevyžadují velkou údržbu. Vzhledem k tomu, že se LED žárovky nevypalují, jen se časem ztlumí jejich světlo, nemusíte se trápit výměnou žárovek a pojistek. Stačí je zapojit a budou spolehlivě svítit rok co rok.

Vzhledem k tomu, že LED vánoční osvětlení se na dotek nezahřívá, lze jej bezpečně používat uvnitř kolem vánočního stromku, věnců a girland. Po Vánocích stačí světla uklidit do krabice a příští rok je zase vytáhnout. Vzhledem k tomu, že žárovky jsou plastové, nemusíte trávit spoustu času balením, abyste zabránili jejich rozbití. Vánoční osvětlení LED navíc přichází v široké škále stylů, velikostí a barev, takže si opravdu vybere každý.

Vybrat si můžete studené bílé žárovky, pokud dáváte přednost modrému tónu, nebo teplé bílé žárovky, pokud dáváte přednost zlatému tónu.

LED světla mají obvykle vyšší počáteční náklady při jejich nákupu ve srovnání s tradičními žárovkami. Tyto náklady však budou časem kompenzovány nižšími účty za energii a skutečností, že je není nutné tak často vyměňovat, takže pokud ještě máte doma staré osvětlení, určitě se vyplatí je vyměnit. Dále čtěte: Vánoční purpuru si snadno vyrobíte sami doma. Vyberte bylinky a koření, které máte nejraději.

Zdroj: The Spruce.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008