Jak pečovat o pálenku a jak ji ideálně skladovat

 Tipy a inspirace 
20. listopadu 2021 11:53 / Šárka Sokolská
  0
📷
3 fotografie v galerii
Každá pálenka je dobrá, pokud se dělá s láskou Pixabay
Už máte vypáleno? Pak zpozorněte. O čerstvě vypálený destilát je potřeba se ještě postarat, jinak se může stát, že jej nenávratně poškodíte.

Páleničáři mají žně. Právě nyní vrcholí sezona pálení ovocných kvasů, ať už z jablek, meruněk, švestek nebo třeba hrušek. Výslednou kvalitu pálenky ovlivňuje nejenom to, jakým způsobem byl kvas připravován, ale také následná péče o destilát. Ten totiž nestačí jen nalahvovat a uložit.

PET nebo sklo

Pálenku si můžete z palírny odvézt v PET láhvích, ale tam by dlouho neměla zůstat. Plasty totiž mohou vlivem působení alkoholu uvolňovat do destilátu látky, které se v něm přirozeně nevyskytují, což může změnit i výslednou chuť. Proto je ideální pálenku co nejdříve přelít do láhví nebo skleněných demižonů. Ale i tím to nekončí. 

Nechejte ji dýchat

Čerstvá pálenka ještě nemá vůni, s níž byste mohli být spokojeni. Proto je nutné destilát nechat ještě chvíli tzv. dýchat. Stačí, když jej necháte otevřený bez víček, aby se těkavé látky mohly z alkoholu odpařit. Stačí tak dva týdny až měsíc. Přes hrdlo dejte gázu, aby vám dovnitř nenalétaly kvasné mušky. Nenechávejte ale láhve v blízkosti aromatických potravin, například cibule. Pálenka, stejně jako například jablka, snadno přejímají pachy z okolí. Jak proto správně skladovat jablka jsme psali zde.

Ideální skladování

Po odvětrání můžete pálenku uzavřít a poté ji uskladnit. Ideálním místem je chladný a vlhký sklep. V žádném případě nenechávejte destilát na parapetu nebo tam, kde vám často svítí slunce. Tím byste zapříčinili jen další odpařování. A i ten nejlepší špunt tomu nedokáže zabránit.

Korek versus vršek

Na uzavření láhví můžete použít korek i klasický šroubovací vršek. Ani v jednom případě neuděláte chybu, záleží tedy na vás, čemu dáváte přednost. Nicméně, pokud máte hodně vlhký sklep, raději se korku vyhněte. V příliš vlhkém prostředí totiž mají tendenci plesnivět. 

Zdroj: palenice-pistovice.cz, deslik.blogspot.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?