Vytvořte si domácí kinosál. Máme pro vás naprosto parádní a levné řešení

 Tipy a inspirace 
20. září 2017 07:56 / Bronislava Silná
  1
📷
1 fotografie v galerii
Projektor na stropě a velké plátno na stěně. Dokonalý zážitek kina ve vašem obýváku. Shutterstock
Možná už něco podobného dávno máte, ale možná o něčem takovém právě uvažujete. Přitom je to jednoduché a pro zážitek ze sledování filmů naprosto dokonalé a levné řešení. Máme doporučení.

Co budete potřebovat

Libovolný počítač, který je schopný přehrát film ve vámi požadované kvalitě. Může jít o váš notebook, ale můžete si pro ten účel pořídit i malý PC stick či nějaké zařízení typu mini PC. Potřebný bude vhodný projektor a plátno. Pro zvukový zážitek se mohou hodit reproduktory 5.1. Jestliže ale nebudete mít zdroj s tímto formátem, postačí klasické stereo reproduktory. Dbejte ale na to, aby reprosoustava byla kvalitní s pěkným přednesem nízkých kmitočtů. Místnost, kde chcete kino provozovat, by měla mít solidní žaluzie, abyste si mohli dopřát plný zážitek i ve chvíli, kdy je venku ještě světlo.

Projektor

U projektoru nás může zajímat několik parametrů. Podstatné je nativní rozlišení. Na trhu jsou různé projektory a mohou sice zobrazovat různá rozlišení, ale pokud je například nativní rozlišení 1024x768, docela jistě neuvidíte více detailů. Full HD film sice přehrajete, ale ne v odpovídající kvalitě. Pokud tedy předpokládáte převahu obsahu ve full HD, měl by váš projektor mít rozlišení 1920 x 1080.

Dalším důležitým parametrem je množství vyzařovaného světla. Čím více, tím lépe. Neméně důležitá je projekční vzdálenost. Jde o to, jaké máte prostorové možnosti a kde bude projektor umístěn. V zásadě jsou dva typy projektorů. Jeden potřebuje k patřičnému zvětšení obrazu značnou vzdálenost od plátna a druhý je naopak vhodný k blízkému umístění. K montáži třeba i na strop jsou vhodné oba typy. Docela důležitým parametrem může být hlučnost projektoru. Protože se při promítání vyvíjí značné množství tepla, musí být projektor chlazen. Větrák u levnějších typů může způsobovat poměrně značný hluk a rušit při projekci.

Propojení

Nejvhodnějším propojením počítačové a projekční části bude rozhraní HDMI. Věnujte proto při pořizování jednotlivých komponent pozornost tomu, aby tato rozhraní byla přítomna na obou stranách. Dnes jde ale o běžný standard, takže by neměl nastat problém.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve