Zkuste doma topit klimatizací. Budete překvapeni, kolik elektrické energie ušetříte

 Technika 
03. ledna 2022 07:10 / Mirka Malá
  75
📷
2 fotografie v galerii
Klimatizace určené k topení fungují jako tepelné čerpadlo vzduch-vzduch Pixabay
Topit klimatizací vám může připadat jako čiré bláznovství. Jenomže ve skutečnosti je to velmi chytrá věc, která významně omezí spotřebu elektrické energie.

Klimatizace je totiž dnes považována ze jeden z nejlevnějších způsobů vytápění. Proč? Protože taková klimatizace, která vás navíc vůbec nevyjde na nějaké obrovské peníze, dokáže fungovat jako tepelné čerpadlo vzduch-vzduch.

Úspora energie je obrovská

Pokud doma nyní používáte elektrické topení, například tedy elektrokotel, pak taková klimatizace dokáže ušetřit až neuvěřitelných 70 % nákladů. A pokud doma topíte elektrickými přímotopy, pak tato úspora podle výrobců bude ještě vyšší.

Klimatizace, která funguje na principu vzduch-vzduch, je tedy způsob topení, o kterém byste rozhodně do budoucna měli přemýšlet. Má snad jen jedno malé omezení. Skvěle funguje do venkovní teploty minus 20 stupňů Celsia. Při velkých mrazech ji tedy nelze použít.

Jakou klimatizaci vybrat a co všechno bude umět

Pokud se rozhodnete pro nákup klimatizace k vytápění vaší domácnosti, pak budou rozhodovat především metry čtvereční, které klimatizací chcete vytápět. Každý prodejce a instalační firma vám podle tohoto požadavku navrhne zcela jistě hned několik variant, protože výběr je skutečně velký.

Taková klimatizace se bude skládat z venkovní a vnitřní jednotky. Běžnou klimatizaci pro vytápění menších prostor seženete už do 30 tisíc korun. Můžete jí vytápět například přes den dolní prostory domu.

I méně sofistikované klimatizace mají také filtrace, které dokáží  zachytit většinu prachových částic a bakterií. Lepší systémy obsahují už také WiFi, takže topení můžete řídit dálkově třeba pomocí svého telefonu. Je možné také zvolit klimatizace s různými časovači nebo WiFi modul do levnější klimatizace přikoupit zvlášť.

Klimatizace je tedy skvělým řešením pro všechny, kdo topí elektřinou. Její pořizovací náklady jsou malé a úspory opravdu veliké.

Zdroj: Cielo, Puginpower.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod