Ergonometrie kuchyně
Interiér kuchyně proto musí být nejen hezký, ale zejména prakticky uspořádaný, aby vaření šlo od ruky.
Celkový vzhled určujeme v návaznosti na velikost a dispoziční uspořádání přilehlých místností, jejich charakter a samozřejmě s ohledem na požadavky uživatele.
Tak trochu jako vyjmenovaná slova v češtině by pro kuchyň měla platit i některá pravidlao dispozičním uspořádání, která s ergonomií úzce souvisejí.
Kuchyňské zóny
Dbejte na správné řazení skříněk a zásuvek podle postupu prací v kuchyni. Vše pak bude vždy po ruce.
Zásoby
V této kuchyňské zóně se umisťují typické polotovary denní spotřeby, jako například konzervy, rýže, těstoviny, ale také chlazené nápoje.
Ukládání
Tato kuchyňská zóna slouží k ukládání nádobí, sklenic, příborů.
Mytí
Vedle dřezu a myčky nádobí se v této „mokré“ zóně nachází také odkapávač na nádobí, prostor pro odpadkové koše, stejně jako čistící a mycí prostředky.
Příprava
Tato zóna patří k hlavní pracovní oblasti kuchyně. Zde se odehrává většina přípravných prací i příprav samotného vaření. Zde mají své místo pracovní příbory, kuchyňské elektrospotřebiče, ale také koření.
Vaření / Pečení
Tato kuchyňská zóna je vyhrazena pro varnou desku, troubu na pečení, mikrovlnnou troubu, odsavač par, hrnce, pánve, poklice, pracovní příbory a plechy na pečení.
Úrovně ukládání předmětů
V zásadě by měly být často používané zásoby a předměty uloženy v lehce a rychle dostupných výsuvech přímo pod pracovní deskou a stejně tak v první úrovni oblasti horních skříněk. Méně používané předměty se umisťují nad nebo pod tuto úroveň.
Zřídka používané předměty se ukládají do nejvyšší úrovně horních skříněk a do nejnižší úrovně spodních skříněk. Také toto vám ušetří čas při každodenní práci v kuchyni.
Nejdůležitější je pracovní plocha
Je praktické, když se hlavní pracovní plocha nachází mezi dřezem a sporákem v šířce od 80 do 120 cm. V tomto případě záleží na velikosti kuchyně.
Nepodceňujeme úložné prostory, které by měly odpovídat našemu životnímu stylu. Například podle toho, jak často vaříme, vyčleníme více či méně prostoru pro ukládání potravin. Dnešní kuchyně poskytují nejen špičkový vzhled, ale nabízejí i spoustu variant, ať už jde o způsob otevírání nebo hloubku či výšku spodních a horních skříněk.
Správné rozmístění spotřebičů
Dlouholetou praxí v kuchyni se potvrdilo, že varná deska nepatří do rohu kuchyňské linky. Při vaření potřebujeme mít z obou stran minimálně 30 cm pracovní plochy na odkládání potravin a nádobí, které používáme při vaření. Proto se neosvědčilo ani umístění dřezu vedle sporáku.
Svá pravidla pro osazení má také digestoř. Kromě toho, že je potřeba digestoř s dostatečným výkonem, měla by být vzdálena od varné desky 60–70 cm.
A trouba? Abychom se nemuseli zbytečně ohýbat a měli přehled o tom, co se děje uvnitř, umístíme ji 115 cm od podlahy. V tom případě ji budeme mít v prostoru mezi úrovní očí a pasu.