I jídelna může mít šmrnc. Víme, jak na to

 Interier 
04. ledna 2018 14:32 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
V jídelně by se měl každý cítit přijemně Shutterstock
Kuchyň a jídelna jsou místem, kde se rodina potkává nejčastěji. Pokud máte ve svém bytě či domě jídelnu nebo jídelní kout, nebojte se pohrát s vybavením tohoto prostoru. Nápadů existuje mnoho a stačí si jen vybrat.

Někdy bývá jídelna součástí kuchyně, někdy mají lidé jídelní stůl v obývacím pokoji a jindy v samostatné místnosti. Ať už je to u vás jakkoliv, měli byste vědět, že toto místo si zaslouží vaši péči. Význam jídelny či jídelního koutu můžete ještě více podtrhnout zajímavými nápady.

Světla

Pohrajte si s osvětlením. Pokud máte velký obdélníkový stůl, můžete nad něj zavěsit i několik světelných zdrojů. Docílíte tím harmoničtějšího vzhledu.

Pro nasvícení jídelního prostoru jsou nejvhodnějším řešením závěsná stropní svítidla, pokud možno s nastavitelnou výškou. Jejich účelem je samozřejmě nasvícení pokrmů, ale slouží také k navození příjemné a klidné atmosféry. Světlo by tedy nemělo být příliš intenzivní a v žádném případě nesmí stolovníky oslňovat. Odborníci doporučují lampu umístit alespoň 55 cm nad stůl a k osvětlení použít mléčnou žárovku.

Úložné prostory

Ani v jídelně by neměly chybět úložné prostory. V posledních letech je in retro styl. Můžete třeba oprášit nějaký zajímavý kousek nábytku po vaší babičce.

Z úložných prostorů se do jídelny skvěle hodí nejrůznější komody a příborníky. Jednak získáte nový prostor pro ukládání potřebných věcí, jednak celý prostor příjemně zútulníte.

V jídelně se také dobře vyjímá i regálový systém, který navíc můžete využít mnoha způsoby. Můžete ho proměnit například v knihovnu, nebo na police vyskládat pěkné nádobí a další doplňky.

Stůl a židle

Doby, kdy se vyžadoval pro jídelní sestavu jednotný designový vzhled, jsou už dávno pryč. Klidně si pořiďte stůl a zcela odlišné židle, ať už tvarově nebo materiálově. 

Zajímavou atmosféru dodá i to, když bude každá židle u stolu jiná. Kromě toho, že bude interiér působit hravě a netradičně, si navíc hosté či členové rodiny budou moci vybrat "svou" židli, která bude nejlépe odpovídat jejich požadavkům a vkusu.

Ani v malém prostoru se nemusíte bát kulatého stolu, spíše naopak. Jídelní kout se krásně otevře a díky absenci rohů se už nikdy nebude nikdo cítit odstrčeně.

Nápady pro malé prostory

Pokud máte pro jídelní sestavu vyčleněn skutečně malý prostor, poohlédněte se po nábytku, který se dá snadno skládat nebo stohovat. Budete sami překvapeni, kolik místa vám takový typ nábytku ušetří.

V případě, že váš byt je tak malý, že místo pro stolování je součástí kuchyně a ještě zde musíte brát v úvahu každý milimetr, zaměřte se na kuchyňské sestavy s integrovaným jídelním stolem. Návrháři už v těchto případech vycházeli z potřeby ušetřit maximum prostoru a navrhli tak velmi promyšlené řešení, které snoubí hezký vzhled, komfort i praktičnost. Do malých bytů se také vrací pomalu zapomenutý trend jídelních lavic.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008