Do malých bytů jsou ideální lavice. Vracejí se znovu do módy

 Interier 
09. prosince 2017 07:56 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Lavice v kuchyni jsou velmi praktické Internet
Svůj velký boom zažívaly lavice v kuchyni někdy v 70. letech, nyní se ale opět tento trend vrací do módy. Lavice jsou totiž ideální do malých bytů - zaberou méně místa než židle, nabídnou přitom dostatek míst k sezení a ještě mají obvykle úložný prostor.

Lavice jsou dnes k dostání v nejrůznějších provedeních a zapadnou tak do venkovského i super moderního interiéru. Pokud zvolíte variantu s opěradlem, bude posezení podstatně pohodlnější.

Obrovskou výhodou je, že i na lavici určené pro dvě osoby se ve skutečnosti posadí nejméně tři lidé. Pokud tedy bojujete v bytě o každý centimetr, je lavice skvělou volbou. Podle toho, kde bude tento sedací nábytek stát, pak můžete zvolit jednoduchý rovný tvar nebo třeba rohovou.

Dnes se už lavice vyrábějí z nejrůznějších materiálů, největší oblibě se ale stále těší ty ze dřeva. Lze je pak doplnit nejrůznějšími podsedáky, polštářky nebo kožešinami. Sezení pak bude podstatně komfortnější. Lavice se ale běžně vyrábějí také z lamina a někteří výrobci materiály kombinují.

Lavice jsou velmi oblíbené v hospodách, protože lidé díky nim mají k sobě jaksi blíže. O stejnou přátelskou atmosféru se pak postarají i ve vašem bytě. Jde zkrátka o roky prověřený kus nábytku, jehož praktičnost je neoddiskutovatelná. Majitelé malých bytů navíc ocení i to, že pod sedáky se obvykle ukrývá nemalý úložný prostor. Teno prostor  může mít podobu klasického výklopného sedáku, zasouvacího boxu, nebo dokonce výsuvného šuplíku.

V dnešní době už není problém pořídit si i lavici na míru, okrouhlou nebo půlkruhovou speciálně ke kulatému stolu. Obyčejná lavice se tak může stát krásným designovým kouskem ve vašem bytě. Co se týká cenové relace, záleží jen na vašich možnostech a požadavcích. Lze pořídit lavice za pár stovek i za desítky tisíc.

Výhodou rohové lavice je, že kolem sebe nepotřebuje už žádný další prostor, na rozdíl od židlí, které je nutné odsunout, abyste se zvedli. O využití hluchého rohového místa ani nemluvě.

I přes nesporné výhody má však rohová lavice do kuchyně i jednu nevýhodu. Když se u stolu sejde hodně lidí, ti na kraji budou možná muset častěji vstávat, aby ty uprostřed pustili na toaletu a podobně. Na druhou stranu - život v malém bytě s sebou přináší nutnost zvyknout si na mnohé kompromisy, takže tato drobnost nakonec ve vašich očích klady lavice třeba nezastíní.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve