Potravinový mol je otravný a vytrvalý, umíte si s ním poradit?

 Interier 
30. listopadu 2017 09:04 / Jan Novák
  4
📷
4 fotografie v galerii
Hmyz patří k neurputnějším škůdcům, mol není výjimkou Shutterstock
Málokterý škůdce je v lidských obydlích tak vytrvalý jako potravinový mol. Jeho úplné vyhubení může trvat i řadu měsíců. Náletu molů mohou zabránit pravidelné preventivní kontroly potravin, ale ani ty nejsou bohužel všemocné. Nezbývá pak, než s moly v potravinách bojovat jinými způsoby.

Potravinový mol se v domácnostech objevuje poměrně často. Je všude tam, kde se daří jeho housenkám - ve starých spížích i v nových kuchyních. Útočiště nalézá v mouce, strouhance či rýži. Nevyhýbá se však ani vločkám, cukru, koření, rozinkám a dalším surovinám.

Potravinový mol se do bytu dostane podobnou cestou jako mravenci

Oproti molu šatnímu je dvakrát větší a na křídlech má tmavé hnědé nebo černé skvrny. Potravinový mol nebo-li zavíječ moučný se do domů a bytů dostává stejnými cestami jako třeba mravenci. Někdy si ho sami přinesete s nákupem, jindy k vám jednoduše vletí oknem. Neobvyklé není ani jeho přestěhování od sousedů šachtou či stupačkami.

Pokud se stěhujete do bytu, který před vámi již někdo obýval, je možné, že potravinový mol je v něm již pevně usazen. Housenky najdete zakuklené v rozích skříněk nebo stěn. Mola se musíte rychle zbavit. Škoda, kterou dokáže napáchat, se totiž může vyšplhat do vysokých částek. Napadené potraviny je nutné vyhodit, protože kdekoliv v sáčku nebo nádobě mohou přežívat nakladená vajíčka.

Prevence je základ

Pravděpodobnost, že se u vás potravinový mol usadí, snížíte dodržováním těchto zásad:

  • Pravidelně uklízejte a umývejte skříňky a regály, které používáte pro skladování potravin. Nakažených a prošlých potravin se okamžitě zbavte.
  • Nevytvářejte zbytečné zásoby, které nespotřebujete.
  • Pro uchovávání potravin používejte uzavíratelné nádoby a skladujte je v chladu a suchu.

Likvidace molů je složitá a trvá dlouho

Pokud se potravinový mol již považuje za plnohodnotného člena vaší domácnosti, je třeba mu tuto představu rozmluvit. Postup naleznete v následujících krocích:

  • Zkontrolujte všechny potraviny včetně otevřených sáčků a ty napadené ihned zlikvidujte.
  • Vykliďte skříňky a pozorně je prohlédněte, včetně všech koutů kuchyně. Moli kladou vajíčka i do rohů stěn a do zaprášených míst, všechna je potřeba prohlédnout.
  • Vysavačem či mechanicky zlikvidujte vajíčka a housenky a na místo nastříkejte zdravotně nezávadný chemický prostředek proti lezoucímu hmyzu.
  • Po aplikaci prostředku skříňky nezavírejte, nechte přípravek působit a poté skříňky důkladně vytřete.
  • Obaly potravin, které vracíte do suché skříňky, nejdříve zbavte prachu a všech usazenin. Použijte ideálně uzavíratelné nádoby, případně igelitové sáčky bez děr, které zavažte.
  • Pokud se potravinový mol opět neobjeví do dvou týdnů, likvidace byla úspěšná. Většinou je ale bohužel nutné hubení potravinového mola opakovat vícekrát, neboť patří k nejurputnějším škůdcům, s nimiž se v domácnosti potýkáme. O těch dalších jsme psali zde.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008