Jahody můžete pěstovat i na malé zahrádce nebo v panelákovém bytě

 Exterier 
22. března 2018 05:45 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Domácí jahody jsou lepší než kupované Shutterstock
Slaďoučké jahody milují děti i dospělí. Pokud si chcete zajistit vlastní úrodu, nic vám v tom nebrání. Toto ovoce totiž můžete pěstovat nejen na velké zahradě, ale i pidi zahrádce nebo v truhlíku za oknem v panelákovém bytě nebo na balkóně.

Domácím jahodám se žádné kupované v obchodě nevyrovnají. Do jejich pěstování se můžete pustit zcela bez obav. Žádný velký prostor nevyžadují a dostatečnou úrodu lze získat i z jahod v truhlíku. Pokud navíc zvolíte správnou odrůdu, budou vám jahody plodit po celý rok.

Letní nebo celoroční?

Než se do pěstování jahod pustíte, je třeba si ujasnit, zda dáte přednost jahodám, které plodí pouze v létě, nebo těm, které plodí po celý rok.

Letní jahody se dají rozdělit na rané, střední a pozdně letní. Celoroční jahody jsou nejoblíbenější, protože rostou až pět let. Jahody, které zrají v červnu, vám během léta zajistí velké množství ovoce, ale vždy záleží na tom, kdy je zasadíte. Letní plodiny začnou nést ovoce asi dva měsíce po zasazení.

Neutrální jahody jsou podobné těm, které plodí ovoce po celý rok, ale s tím rozdílem, že jahody z těchto jahodníků jsou mnohem menší. Alpské jahody plodí velmi malé jahody, které jsou ale velmi chutné a ideální jsou pro zavařování a výrobu marmelád.

Pro pěstování na balkóně se také výborně hodí převislé odrůdy. Plodí na dlouhých šlahounech, takže je můžete vysadit do truhlíků či závěsných nádob, kterými na balkóně či terase ušetříte místo. Pro zdárný vývin plodů se musí šlahouny zastřihnout za třetí odnoží. Na zimu je třeba šlahouny odstřihnout zcela. O tom, jak si na balkóně vypěstovat nádherné květinové koše, jsme psali zde.

Kdy a kam jahody sázet

Jahodník je možné sázet v průběhu celého vegetačního období, tedy od jara, zhruba od dubna, až do poloviny října.

Jahodám se bude dařit v humózní provzdušněné půdě, neutrální až mírně kyselé. Důležité ale také je, aby na záhonek mělo dostatečný přístup světlo. Ve stínu totiž jahodník příliš plodit nebude.

Záhony pro výsadbu jahod je ideální připravit až rok předem, přičemž nejvhodnějšími předplodinami jsou zejména rané brambory, rajčata, okurky či papriky, jež byly hnojeny organickým hnojivem – nejlépe chlévským hnojem, případně pak zeleným hnojivem. Záhon pro výsadbu by se pak měl zrýt alespoň týden předem, aby půda slehla. Pokud vysadíte do truhlíku převislé odrůdy, postačí jako zemina běžně prodávaný zahradnický substrát.

Kvalitní sazenice je základ úspěchu

Kvalitní sazenice musí jednoznačně obsahovat srdéčko, kořenový krček, starší kořeny, mladé kořeny a několik listů. Rostlinka přitom nesmí být nijak seschlá, povadlá, ani mít skvrny.

Nejlepší je pořídit si rostliny v době, kdy je chcete sázet do země nebo do květináče. Když je necháte v květináčích z obchodu příliš dlouho, mohly by se zakořenit a po přesazení by potom nerostly správně. Listy jahodníků by měly být zelené a beze skvrn. Pokud jsou jejich okraje hnědé nebo zakroucené, sáhněte raději po jiné sazenici. Kořínků by rostlina měla mít mnoho a měly by mít světlou barvu. Dobrý nápad je koupit si odrůdu odolnou proti nemocem.

Výsadba jahodníku

Pokud jahodník vysadíte venku na zahradě, dodržujte hlavně dostatečné rozestupy mezi jednotlivými rostlinkami. Nejvhodnější je sázení do řádků vzdálených od sebe 50 až 70 centimetrů, čímž se značně usnadňuje také sběr. V řádku je pak ideální sázet rostliny od sebe s rozestupy 20 až 40 centimetrů, podle vzrůstnosti odrůd. Sazenice přitom po vysazení nesmějí mít srdíčko pod zemí, ale zároveň nesmí být příliš vysoko nad půdou, aby nevyčníval krček.

Po zasazení každou sazenici zalijte a následně zalévejte podle potřeby pravidelně, neboť jahody vyžadují neustále vlhký substrát.

Pokud se rozhodnete jahody vypěstovat doma v květináči, pořiďte si ten s dírami ve dně. K dostání jsou dokonce i speciální květináče pro pěstování jahod - mají více otvorů. Na dno květináče dejte jako drenáž keramzit. Díky němu bude voda lépe odtékat.

Nejprve dejte do květináče hlínu a zarovnejte ji u korunky rostlin. Stonky rostou z korunky, takže ji nesmíte zahrabat pod hlínu. Květináč by měl mít alespoň 35 cm v průměru. Jahody sice mají mělké kořeny, ale rostou z nich šlahouny, takže potřebují více prostoru. Důkladně rostliny zalévejte, a to vždy tak dlouho, dokud nezačne voda vytékat otvory na dně. Jahody se většinou zasazují ve formě řízků, ale je možné je vypěstovat i ze semene. Květináč dejte na slunné místo – jahody potřebují hodně slunečního světla. Pokud je pěstujete uvnitř, v zimě je umístěte k radiátoru.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?