Vyzdobte si domov netradičním vánočním stromečkem

 Tipy a inspirace 
08. prosince 2018 14:31 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Perníkový vánoční stromeček působí skutečně kouzelně Internet
Jedlička, smrček, borovička. Tyto druhy vánočních stromečků se u vás doma jistě skloňují ve velkém. Ovšem ne každá domácnost je natolik velká, aby si mohla dovolit pořídit si klasický vánoční stromeček, a tak hledá kompromis.

My vám přinášíme tip na netradiční stromeček, na jehož vytvoření budete potřebovat perníkové těsto. I když velikostně nebude nijak závratný, své kouzlo rozhodně má.

Co budete potřebovat

Základem pro tvorbu našeho netradičního stromečku je předem připravené perníkové těsto. Ruku na srdce, určitě nemusíte hledat recept, po kterém budou perníčky brzy měkké, protože pro naše potřeby není tento fakt rozhodující. Dále si k ruce připravte:

  • vykrajovátka různých velikostí ve tvaru hvězdiček
  • silnější bambusovou špejli
  • korek z demižonu
  • balíček kulatých komprimátovaných bonbónů s otvorem uprostřed (tzv. besipky)

Jde se na věc 

Rozválejte si připravené těsto a pomocí vykrajovátek vytvořte hvězdičky různých velikostí. Poté všechny vytvořené perníčky rozložte na plech s pečicím papírem a než je vložíte do předem vyhřáté trouby, udělejte do středu každé hvězdy dírku připravenou bambusovou špejlí. Případně můžete na otvory využít malinké kulaté vykrajovátko, které používáte například při pečení lineckého těsta. Poté plech vložte do trouby a upečte podle zažitého zvyku, jako když připravujete vánoční cukroví. 

Kostra stromečku

Jsou-li perníčky upečené, vytáhněte je z trouby a nechejte důkladně vychladnout. Pokud chcete, aby se vám perníčky leskly, můžete je po upečení potřít rozšlehaným vaječným žloutkem.

Mezitím udělejte do korkové zátky otvor, ovšem jeho průměr volte tak, aby v něm držela bambusová špejle, kterou jste již využili při tvorbě otvorů. Takto vytvoříte kmen stromečku se základnou, proto korkovou zátku postavte větším průměrem směrem dolů.

Tip

Pokud chcete mít jistotu, že vám špejle bude v korku dobře držet, můžete ji upevnit pomocí tavné pistole nebo lepidlem, které je určeno ideálně na dřevo.

Sestavování stromečku

Na stojánek naskládejte několik bonbonů podle toho, jak vysoký chcete mít kmen po první patro "větví". Pak už postupně prokládejte bonbóny (2-3) a další patra. Vrchol stromečku můžete ozdobit například hvězdičkou z papíru či jinou drobnou vánoční dekorací. 

Perníkový vánoční stromeček má ještě jedno kouzlo: po Vánocích ho totiž nemusíte vyhodit, ale s chutí spořádat. Další tipy na vánoční výzdobu, tentokrát dekorace za pár korun, naleznete zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?