Jaké zásady je dobré při výzdobě adventu dodržet a proč?

 Tipy a inspirace 
01. prosince 2018 15:00 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čtyři svíčky jsou základem adventní výzdoby Depositphotos
Advent je nádherným obdobím, kdy se děti i dospělí těší na Vánoce. Chystají se dárky, pečou se perníčky a další vánoční cukroví. Ne každý ale ví, jak správně nazdobit stůl. A ne každý rozumí symbolice, která je s adventem spojená.

Začíná advent, období čekání na Vánoce. Víte, jaké zásady při výzdobě dodržet a proč? Přinášíme jednoduché tipy na domácí dekorace.

Čtyři svíčky

Nejdůležitější symbolikou spojenou s adventem jsou čtyři svíčky na adventním věnci nebo svícnu. Symbolizují čtyři neděle, které jsou až do Vánoc. O každé neděli se tedy zapaluje další svíčka. Můžete samozřejmě zapalovat svíčky postupně a nakonec o poslední adventní neděli hoří všechny. Při tomto postupu bude svíčka, která byla zapálena jako první, nejkratší. Když máte tenčí svíčky, je vhodnější je zapalovat střídavě tak, aby byly přibližně stejně dlouhé.

Věnec

K výrobě věnce potřebujeme vhodný kruhový korpus, ke kterému přivazujeme vázacím drátem větvičky jehličnanů. Adventní věnec můžeme zdobit přírodními bobulkami, šiškami, perníčky. Používáme obvykle červené stuhy. Ještě vhodnější je barva fialová. Někdy se objevuje i zlatá, která už připomíná Vánoce. Pod svíčky dávejte vždy podložky, aby vosk nekapal po ubrusu a aby nezačal věnec hořet.

Ozdobený svícen

Jednodušším řešením je ke svíčkám umístěným v řadě položit větvičku s několika šiškami. Takový svícen se hodí hlavně na stoly, kde není dostatek místa a věnec by překážel běžnému provozu rodiny. Zajímavou alternativou je kombinace servírovací mísy a adventního svícnu. Jde obvykle o kruhovitou mísu, která má po obvodu místa na svíčky. Uprostřed může být ovoce, cukroví, ale i cokoliv jiného. Nechcete-li ji použít na potraviny, můžete doprostřed dát adventní dekoraci.

Výzdoba oken

Už v adventu se hodí vyzdobit okna sněhovými vločkami z papíru. Je velmi jednoduché je vyrobit. Stačí papír několikrát popřekládat a zastřihnout okraje a do skladů nastříhat malé otvory. Po rozložení vznikne krásná sněhová vločka.

Tvorba betlémů

K adventu patří i tvorba betlémů. Někdy stačí vystavit jen docela malý betlém v podobě obrázku. Můžete mít i větší z papíru a případně se můžete pustit i do tvorby betlému buď z přírodního materiálu jen pro daný rok, nebo můžete začít vyrábět betlém dřevěný, vyřezávaný. Oblíbené jsou betlémy perníkové, které se dají sníst. Pěknou inspiraci na přírodní betlém najdete třeba zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?