Jak na perfektně čistý krb: Stačí vám noviny, soda a popel

 Interier 
01. ledna 2022 09:32 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Krby dokáží v interiéru navodit nefalšovanou pohodu Pixabay
Mít doma krb je krásná věc, ale bez pravidelné péče se neobejde. Na co byste během topné sezony neměli zapomenout?

Krby jsou vítanými společníky do domácností, kteří se se dokáží postarat o přísun tepla do interiéru o tu pravou a nefalšovanou domácí pohodu. Jenomže jejich koupí či stavbou to zdaleka nekončí. Hodně lidí zapomíná na jejich pravidelnou péči, která nekončí jenom vymetením popela či revizí komínu.

Dřevo je základ

Bez kvalitního dřeva se neobejdete. Volte takové dřevo, které je dostatečně proschlé. Na roztápění je ideální měkké dřevo, poté přikládejte polínka z tvrdého dřeva. Pomaleji a důkladně prohoří. Nepřeplňujte krbovou vložku, tím byste si zbytečně udusili oheň a dým by vám zaneřádil sklo. Stejně tak používejte opatrně i podpalovače. Některé totiž nejenomže nepříjemně zapáchají, ale také vám dokáží hodně zaneřádit přední sklo krbu. 

Každé čtyři dny

Krb je potřeba pravidelně čistit, ale ne jednou za týden či čtrnáct dní. Ideálně co čtyři dny. Důležité je, aby byl popel zcela vychladlý a jakmile jej vyberete, uložte jej do kovového kbelíku. Na odsávání zbytků používejte vždy speciální vysavač s nehořlavou nádobou. Vnitřek můžete vydrhnout roztokem ze  saponátu, sody a teplé vody. Pomocí kartáče pak vnitřek vydrhněte. A kam potom s popelem? Můžete jej dát do popelnice, ale pouze v tom případě, že je opravdu zcela vychladlý. Stejně tak jej můžete přidat i do kompostu nebo nasypat na záhony. Jak na to se dočtete zde.

Na sklo domácí pasta

Pravidelnou péči je potřeba věnovat i krbovému sklu. Použít na ně můžete speciální gely či pěny, ale stejně dobře fungují i staré noviny, které jej zbaví sazí a mastnoty. Pokud dáváte přednost přírodním prostředkům, připravte si kašičku z jemného popela, jedlé sody a malého množství horké vody. Směs naneste na noviny a krouživými pohyby stírejte povrch. 

Nezapomeňte na obklady

Jsou-li součástí krbu i nerezové obklady, nezapomeňte pečovat i o ně, protože jde o první věc, která je vidět. Rukojeti ošetřujte speciálními přípravky, pojezdy pravidelně olejujte a nezapomeňte na očistu vašeho nářadí. Pozornost věnujte i průduchům, které je potřeba pravidelně zbavovat prachu, aby celá krbová vložka mohla dostatečně větrat.

Zdroj: wikihow.com, glowing-embers.co.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod