Nové trendy v bytovém designu: Pokojové bary, černé tóny a květiny

 Interier 
16. prosince 2021 10:39 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Příští rok bude v bytovém designu vládnout mnoho nových trendů, například černé akcenty, přírodní materiály nebo velké množství pokojových rostlin Unsplash
Konec roku se blíží mílovými kroky, a tak bytoví návrháři a designéři představují nové interiérové trendy pro nadcházející rok. Na své si přijdou milovníci květin, mobilních barů, černé barvy i multifunkčního nábytku.

Pokud rádi měníte vzhled svého bytu  a ještě raději držíte krok s módou, je třeba už nyní myslet na to, co bude v bytovém designu in v příštím roce. Není nutné měnit hned celý byt, někdy stačí drobná úprava či obměna některých dekorací. Odborníci z oboru mají o nových trendech jasno už několik týdnů. Seznamte se s těmi, které nejčastěji zmiňují.

Větší důraz na vintage styl

Vintage styl je v kurzu už nějaký ten pátek a jinak tomu nebude ani v roce 2022. Naopak bude platit, že čím více bude váš byt zařízen ve stylu vintage, tím lépe. „Vzhledem k omezené nabídce obchodních řetězců a rostoucímu důrazu na ekologický přístup se ani není čemu divit. Vintage se tak příští rok stane jedním z velmi důležitých trendů. Recyklace starých věcí splňuje požadavky na to být šetrný k přírodě, navíc díky starým věcem, které lze pořídit i za pár korun, můžete získat kousek, který by v novotě stál obrovské peníze,“ řekla návrhářka Sara Hillery.

Vintage dekokarace či nábytek navíc každému prostoru dodají osobitost. „Staré věci s patinou v sobě snoubí lásku a úctu k historii a příběhu, zároveň pomohou vytořit barevné a hravé prostředí. O originalitě ani nemluvě,“ doplnila Sara Hillery.

Přírodními materiály nešetřete

Příští rok budou v bytovém designu mít velkou roli přírodní materiály, a to zejména v obývacích pokojích. Vzhledem k dlouhé životnosti a nadčasovosti není tento trend žádnou novinkou, v interiéru hrají přírodní materiály prim už řadu let. „Trendy designu obývacích pokojů odrážejí revoluci proti rychlé módě. Lidé hledají zodpovědněší přístup k designu, což přírodní materiály poskytují,“ uvedl designér Rodrigo Albir. In bude nejen dřevo, ale také třeba přírodní travertin.

O slovo se hlásí černé akcenty

Dalším bytovým trendem pro příští rok budou černé akcenty a kování. Podle interiérové designérky Channy Alvarez jde o skvělý způsob, jak přidat trochu hloubky do minimalistických prostor: "Hlavní prvky, například sedací soupravu, je vhodné vybrat ve světlé, neutrální barvě. Doplňky, například lampy, pak volte v černé. Dobře vypadají i černé úchyty. V prostoru tak docílíte příjemného kontrastu, interiér zvýrazníte a dodáte mu hloubku," radí Channy Alvarez.

Látky se zajímavou texturou

Skvěle se budou v moderních interiérech vyjímat také látky se zajímavou texturou. Ať už půjde o samet, beránka připomínající tkaninu zvanou sherpa či tzv. buklé. "Všechny tyto materiály spojuje útulnost. Sedací nábytek se sametovým či jiným podobným polstrováním doslova vybízí k posezení," je přesvědčena návrhářka Julia Longchamps.

Všestrannost je trendy

Covidová pandemie nás podle bytových designérů hodně naučila. Například to, jak velký význam může domov pro náš život znamenat. Často v něm totiž lidé trávili celé dny, týdny či měsíce. Domovy se staly často jediným možným útočištěm, kde lidé mohli žít, ale také pracovat. A s touto novou zkušeností se do popředí zájmu dostává univerzální, všestranný či multifunkční nábytek. „Díky dobře zvolenému nábytku jsme schopni velmi rychle prostor přeměnit podle toho, jak je to zrovna nutné. Jídelní stůl nebo kuchyňský ostrůvek tak lze například v mžiku změnit v malou domácí pracovnu a podobně. Univerzální kousky zkrátka budou mít v příštím roce zelenou.

Bar v obýváku oceníte

I další trend tak trochu souvisí s covidovou pandemií. Lidé byli často nuceni trávit doma veškerý čas, a tak si do obývacích pokojů postupně nacházely cestu různé pokojové bary a nápojové vozíky. „Tento trend jsme zaznamenali už během prvních covidových uzavírek restaurací a našel si hodně příznivců. I proto budou tyto domácí bary in i v následujícím roce,“ konstatovala designérka Emma Green.

Pokojovky, kam se podíváš

Lidé by měli ve svých domovech nacházet místo pro odpočinek, a v tom jim do značné míry pomůže pohled do živé zeleně. Pokojové rostliny jsou proto dalším trendem pro příští rok. „Pokojové rostliny mají uklidňující účinek a podporují čistý vzduch. Čím více rostlin si domů pořídíte, tím lépe. V kurzu jsou například zelené stěny z živých rostlin,“ poznamenala designérka Sara Ianniciello.

Zdroj: housebeautiful.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod