Čeká vás stěhování? Přinášíme vychytávky, jak to zvládnout bez stresu

 Interier 
01. srpna 2019 11:01 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nenechávejte stěhování na poslední chvíli Depositphotos
Lepší vyhořet, než se stěhovat. Toto pořekadlo si snad řekne každý, koho právě čeká tato velká změna. Aby tento zásah byl co nejméně bolestivý, je dobré se na některé věci připravit dopředu.

Stěhovat se můžete svépomocí, anebo si objednat speciální firmu, která vám zvládne odnést většinu věcí. Nicméně i profesionálové vám pouze snesou a vynesou krabice. Balení a třídění vás stejně nemine. Co tedy udělat v předstihu, a co ještě počká?

Shromažďujte krabice

Stěhování není věc, o které byste předem nevěděli. Rozhodně tedy nic nenechávejte na poslední chvíli. Pokud máte tu možnost, pak si stěhování naplánujte na chvíli, kdy toho nemáte v práci zrovna nad hlavu.

Začněte si s předstihem shánět různě velké krabice a pevné bedny na porcelán i sklo. Do nich zatím můžete dávat letáky, noviny i fólie, které byste jindy vyhodili. Při stěhování do nich můžete balit sklo a další křehké věci. A pak na to jděte rovnou od sklepa. Právě tam často lidé dávají nepotřebné věci, které se jim nechtějí odvážet do sběrného dvora. Co opravdu nebudete potřebovat, odvezte pryč. Zbytek si naskládejte do krabic. Navíc si tím uděláte i místo pro další věci.

Vyčleňte místnost

Počítejte s tím, že před stěhováním se zkrátka v bytě nehnete. Skříně totiž budou stále na svém místě, ale jejich obsah bude v krabicích. Pokud si to můžete dovolit, vyhraďte jednu místnost na skladování zabalených věcí. Ty méně cenné můžete nosit do sklepa, který jste si již vyklidili. 

Čím začít

Tato otázka se přímo nabízí. Nejlépe bude, pokud začnete balit věci, které nepotřebujete k dennímu životu. To může být třeba sváteční porcelán nebo sezonní věci. Pamatujte na to, že vše budete muset zase v novém bytě vybalit, proto je praktické, když máte v jedné krabici uložené věci z jedné místnosti.

Popisujte a značkujte

Mít nepopsané krabice pak dokáže pěkně zkomplikovat následné vybalování. Označte si krabice vždy tak, abyste věděli, do které místnosti patří. Pomoci si můžete také barevnými fixami nebo páskami, kterými si například označíte, že všechny červené krabice jdou do kuchyně, modré do koupelny a zelené třeba do ložnice.

Vyprázdněte spotřebiče

Prázdné musejí zůstat nejenom skříně, ale také spotřebiče. Převážet například fritézu plnou oleje, to by dokázalo nadělat pěknou neplechu. Vyndejte proto plechy z trouby a vyprázdněte lednici. Pokud se stěhujete v zimě, není třeba mrazničku odledovat. V létě to raději udělejte, aby námraza nepovolila cestou a nezničila další věci.

Zabalte si jako na dovolenou

Byla by velká chyba myslet si, že jakmile se přestěhujete, hned se začnete pustit do vybalování. Proto je dobré mít v tašce či pár krabicích zabalené to nejnutnější k životu na několik dnů. Je to vlastně stejné, jako když se balíte na tábor či do kempu. Nezapomeňte také na věci osobní hygieny, léky, které denně potřebujete, ale také třeba na hrnek na kávu či vodu. Zjednoduší vám to první hodiny a dny v novém. Pak už vám zbývá jen jedno: zase si všechno pěkně uspořádat v novém. A až přijde na řadu spíž, třeba se vám budou hodit následující tipy, jak v ní věci uložit tak, abyste měli vždy vše po ruce. Více tipů jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod