Jak správně vybrat prkénko na krájení

 Tipy a inspirace 
23. července 2019 14:37 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Klasická prkénka z poctivého dřeva, nejlépe z tvrdých dřev, jsou nepřekonatelná Shutterstock
Myslíte, že vybrat prkénko na krájení je snadné? Pak si raději přečtěte náš článek. Věc totiž může být složitější.

Na trhu existuje nepřeberné množství prkének, krájecích podložek a dalších výrobků. Pro někoho je důležitější design, pro jiného funkčnost, jiný se zajímá o vyšší míru hygieny. Jak obstojí jednotlivá řešení? Máme informace, které vám pomohou.

Sklo

Skleněné desky na krájení splňují téměř dokonale požadavek na hygienu. Sklo lze dobře umývat a pokud si dáme pozor a skleněnou desku nerozbijeme, pak si můžeme být jisti, že nám bude dobře sloužit a že se nám zde nebudou množit žádné nežádoucí bakterie, nebude přítomen žádný zápach ani cokoliv jiného, co by působilo problémy. Potíž je v tom, že se vám na skleněné desce bude tupit ostří nožů, a to docela zásadním způsobem. Pokud ale rádi brousíte, může být sklo vaší volbou.

Plast

Plastové desky se jeví jako vhodným kompromisem mezi hygieničností skla a poddajností dřeva. Bohužel kompromis neznamená vždy výhodu. Tak tomu je i v případě plastových prkének na krájení. Jejich povrch je rychle brázděn množstvím rýh, ve kterých se drží nečistoty. Plast je schopen měnit svou barvu. Protože je většinou původně bílý, jsou všechny flíčky a barevné změny dobře patrné. V rýhách se drží bakterie, které není možné jednoduše odstranit. Výhodou je ovšem nízká cena.

Dřevo

Klasická prkénka z poctivého dřeva, nejlépe z tvrdých dřev, jsou nepřekonatelná. Netupí se na nich nože, dřevo samo působí proti bakteriím z pokrmů. Je překvapivé, že bakterie se často drží jinde, než byste čekali, o čemž svědčí i článek zde. Dřevěné prkénko je určitě hygieničtější než plastové. Dřevo dobře přijímá vlhkost. Když chcete, aby nesálo krev z masa, stačí prkénko jen s předstihem namočit. Drobnou slabinou dřeva je, že nepatří do myčky na nádobí. Na druhou stranu umýt jeden kousek klasicky také není žádná tragédie. Zato si na dřevěné prkénko bez problémů položíte horký hrnec.

Bambus, mramor, silikon

Existují pochopitelně podložky na krájení i z dalších materiálů. Bambus má vlastnosti dřeva, mramor skla a silikon se podobá plastu. Každé řešení má svá pro a proti. Doporučujeme proto mít pro každou situaci to nejvhodnější. Kvalitnímu dřevu se ale jen tak něco nevyrovná. I dřevěná prkénka je ale dobré používat odděleně na maso, na zeleninu a na další produkty.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008