Jakou životnost mají polštáře a peřiny? Možná budete hodně překvapeni

 Interier 
28. července 2019 17:43 / Ema Maxová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Polštář ani peřinu by člověk neměl mít na celý život Depositphotos
Máte doma peřiny a polštáře ještě po svých dávných předcích? Možná máte dojem, že jsou přikrývky ještě v dobrém stavu a je škoda je vyhodit, možná ve vás probouzejí staré peřiny a polštáře nostalgii. Každopádně není dobré používat obojí celý život či několik generací.

Koupí kvalitní přikrývky nebo polštáře si můžete zaručit kvalitní spánek, ale jen správná péče o tyto lůžkoviny vám zajistí jejich dlouholeté zachování kvality. Máme pro vás tři tipy, jak se o peřiny a polštáře správně starat.

Větrání roztočům nevoní

Péřové přikrývky i přikrývky pro alergiky mají společné jedno staré známé pravidlo – v ustlané posteli se zadržují a množí roztoči. Ve vlhké a vyhřáté posteli si přímo libují a také jim chutnají zbytky kůže, kterých je postel doslova plná. Naučte se proto pravidelně provádět tyto činnosti:

  • Peřiny ihned po probuzení vytřepejte a vyvětrejte, zamezíte tak také vzniku plísní. Společně s lůžkovinami vyvětrejte dostatečně celou místnost.
  • Využijte mráz a slunce, ty totiž roztoči nemají rádi. Lůžkoviny se navíc zbaví přebytečné vlhkosti a tepla. 
  • V létě raději dobře vyvětrejte místnost a vyvarujte se přímému slunečnímu svitu, jelikož produkuje teplo, které mají roztoči rádi.
  • Zapomeňte také na ranní zastýlání a přehozy na postel, ty jen nahrávají roztočům, raději lůžkoviny důkladně vytřepejte a večer ulehejte s klidnou hlavou.

Peřiny a polštáře pravidelně perte

Nezapomínejte přikrývky pravidelně prát, povlečení je sice jistou formou ochrany, ale většinou chrání lůžkoviny jen před povrchovým znečištěním. Je dokázáno, že v průměru vypotíme za noc až půl litru tekutiny a ta se samozřejmě vsákne do peřin i polštářů. Při praní dbejte na pár důležitých věcí:

  • Pokud máte doma alergika a pořídili jste mu lůžkoviny pro alergiky, zaměřte se na teplotu při praní. Roztoči dokážou přežít teploty 40 i 60 stupňů Celsia, volte proto takové lůžkoviny, které lze prát na vyšší teploty, abyste se zbavili škůdců.
  • Interval praní by měl být minimálně dvakrát do roka a při samotném procesu se držte vždy instrukcí od výrobce, abyste zamezili zbytečnému a nenávratnému zničení přikrývky nebo polštáře.
  • Lůžkoviny do sebe v procesu praní nasáknou vodu, proto se ubezpečte, že máte dostatečně velkou pračku, aby tento nápor zvládla.
  • Je lepší dát méně pracího prášku než jste zvyklí při praní oblečení.
  • Nezapomeňte lůžkoviny důkladně vysušit, nejlépe v sušičce, v létě se vyvarujte venkovnímu sušení, kdy se do peřin mohou dostat roztoči, prach a pyl. O nevýhodách sušení prádla venku jsme více psali zde.
  • Zvláštní péči vyžadují péřové přikrývky a polštáře, kdy se raději obraťte na pomoc v čistírně.

Vyměňte staré za nové

I přes pravidelnou péči o přikrývky a polštáře dochází k jejich opotřebení a je třeba je vyměnit. Rozhodně se nejedná o produkty, které koupíte jednou a vydrží vám do konce života. Přesná doba, kdy je vhodné lůžkoviny obměnit, nelze stanovit. Přesto existuje pár obecných pravidel:

  • Přikrývky je vhodné měnit po 5 až 10 letech v závislosti na více faktorech.
  • Polštáře jsou využívány více, ležíte na nich každou noc a dostává se do nich pot, proto zde zvolte kratší interval pro výměnu za nový.
  • Pokud jste polštáře a přikrývky vysušili v sušičce a jsou stálé neforemné a ploché, zvažte jejich výměnu. 
  • V případě, že trpíte nadměrným nočním pocením, měli byste měnit polštáře a peřiny častěji.
  • Jestliže je váš kdysi bílý polštář nyní nažloutlý, zvažte jeho výměnu za nový.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?