Co je nejdůležitější při výběru sporáku?

 Technika 
14. ledna 2018 15:22 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vybrat správný sporák není tak složité, jak se zdá Shutterstock
Debaty o tom, zda je při výběru sporáku lepší zvolit indukční varnou desku nebo raději zůstat u plynu, jsou velmi často úplně zbytečné. Ve skutečnosti totiž většina lidí vybírá sporák jednoduše podle dispozic své kuchyně.

Výběru sporáku by každý měl věnovat velkou pozornost, protože jde o spotřebič s nejdelším životním cyklem. Rozmístění kuchyně je prvotním impulsem, který vás nasměruje ke správnému sporáku.

Typ sporáku

Představte si třeba vestavěný sporák: dokážete ho perfektně sladit s linkou, ale pokud jste s ním nepočítali už v návrhu kuchyně, těžko se vám ho podaří nenásilně zakomponovat. Jinak ale mají vestavné sporáky spoustu triumfů na své straně.

Můžete je umístit do libovolné výšky, skvěle vypadají, za zmínku stojí i lepší tepelná izolace od okolí. Daní za stylový interiér je však cena. Proto jsou tak oblíbené sporáky samostatně stojící.

Ani v jednom případě si nemusíte dělat velkou hlavu s velikostmi. Sporáky se vyrábí ve standardizovaných rozměrech, stanovených šířkou spotřebiče 50, 55 nebo 60 cm tak, aby se nad ně vešla ještě digestoř.

Kombinovaný nebo oddělený?

Kdy je vhodnější kombinovaný sporák a kdy by měla trouba stát odděleně od varné desky? Odpověď najdete v rozložení pracovního prostoru v kuchyni.

Jakákoli trouba má okolo sebe zónu, ve které je jakákoli činnost nepohodlná. Proto se varná deska a trouba umisťují na jedno místo v podobě kombinovaného sporáku, který vám ušetří místo.

Pokud s prostorem nebojujete, zvolte oddělenou variantu – trouba na úrovni pasu je bezpečnější i praktičtější a třeba ji ještě dokážete chytře skloubit s mikrovlnkou nebo myčkou. O tom, jak co nejlépe vybrat pečící troubu, jsme psali zde.

Zdroj tepla

Dilema, zda sáhnout po elektrickém sporáku nebo plynovém není zase tak složité. Máte-li v bytě přívod plynu, využijte ho! Plynová trouba má sice spoustu nevýhod, ale na varnou desku kombinovaného sporáku je plyn šikovný. Jen namátkou: plynule můžete regulovat výkon, provoz je levnější než u elektřiny a konstrukčně jsou velmi jednoduché. Bát se nemusíte ani o bezpečnost, která je u výrobců na prvním místě – proto plynové sporáky vylepšují pojistkami proti zhasnutí plamene, ventily s rychlouzávěrem nebo elektrickými zapalovači.

Vyhnout byste se naopak měli plynovým troubám. Horký vzduch se v nich ohřívá vespod, odkud se šíří vzhůru. Může se vám stát, že spodek bábovky bude spálený, ale nahoře bude těsto stále syrové. V kombinaci s omezenou možností regulace teploty je tak naděje na propečený oběd nízká a nepomůže ani zapnout ventilátor. Na možnost horního ohřevu nebo grilování můžete u plynové trouby rovnou zapomenout. Pokud je to aspoň trochu možné, volte elektrickou troubu.

Elektrické sporáky si můžete pořídit různé - s litinovými plotýnkami, indukci nebo sklokeramiku. Výběr vám usnadní odpověď na otázku, jak často budete na sporáku připravovat teplá jídla. Čím vaříte častěji, tím více zohledňujte náklady na provoz, čištění a údržbu. 

Vaříte-li několikrát do týdne, investice do indukční varné desky se vyplatí – budete schopni uvařit rychleji, efektivněji a s menší námahou vynaloženou na čištění.

Varné zóny

Varné zóny se neliší jen velikostí, ale i výkonem:

  • Malá varná zóna, malý hrnec (1 000 – 1 200 W)
  • Střední varná zóna, polévkový hrnec (1 200 – 1 700 W)
  • Velká varná zóna, hrnec na ohřev vody (1 700 – 2 300 W)

Můžete se však setkat i s výkonnými varnými zónami wok, které nezřídka dosahují i 4 000 W a jsou tak ideální pro přípravu asijské kuchyně. Ani to ale nestačí, pokud chcete dobře vybrat. Moderní sporáky a varné desky pracují i s varnými zónami o jiném, než kruhovém průměru, abyste na sporáku mohli péct v pekáči. V případě indukčních varných desek lze někdy upravit velikost varné zóny přímo podle položené nádoby, čímž se minimalizují tepelné ztráty.

Chytré funkce

Jako u většiny spotřebičů se řeší i energetická třída sporáků, kdy A je nejvyšší hodnocení klesající s abecedou až k písmenu G. Ekologickému provozu napomáhá i vnitřní osvětlení trouby, abyste nemuseli větrat horký vzduch otevřením dvířek. Přihlédnutím pouze k úspornosti provozu byste ale končit neměli.

Mezi frekventované a žádané funkce patří zrychlený náběh na maximální teplotu. Označuje se jako SprintStart, HiLight, JetStart, Booster a podobně, který se hodí hlavně při opékání masa. Jeho pomyslným protipólem jsou různé inteligentní režimy, které pracují s předčasným vypnutím plotny. Nemusí se jednat jen o bezpečnostní funkci, přínos objevíte i na účtu za elektřinu – sporák vybavený touto schopností vypne ohřev dříve, než je třeba a nechá tak pracovat teplo kumulované v desce.

Velmi často si rodiny vybírají troubu, respektive kombinovaný sporák podle bezpečnosti jeho provozu. Vhod přijdou různé dětské pojistky, vrstvená termoizolační dvířka a dorazy zabraňující skřípnutí prstů, ale pro ochranu před popáleninami mohou stejnou měrou pomoci i teleskopické výsuvy. S nimi se vám už nestane, že byste na sebe zvrhli celý plech s jídlem, protože rošty budou ukotvené z obou stran a neohnou se ani při vysunutí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve