Zbylo vám vánoční cukroví? Rozhodně ho nevyhazujte, bude se vám ještě hodit

 Tipy a inspirace 
07. ledna 2018 10:35 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Chuť na cukroví pomalu klesá - jeho množství nikoliv Shutterstock
Téměř každý rok se stane, že cukroví napečeme více, než jsme schopni sníst. Babičky a maminky nám k tomu ještě většinou přidají, a tak máme po Vánocích cukroví úplně všude. Co s ním?

Když si uvědomíte, kolik všechny ingredience na cukroví stály a jak dlouho vám trvalo, než jste vyloupali ořechy a všechno upekli, byla by přeci škoda cukroví jen tak vyhodit.

Upečte z něj bábovku

Jestliže už vám leze cukroví krkem, nasypte ho všechno na jednu hromadu. Ne ovšem do koše, ale raději do mixéru. Umixujte z něj hladkou mouku a použijte ho pro základ oblíbené bábovky, buchty nebo koláče.

Úžasné je na tomto receptu to, že každá bábovka bude chutnat jinak a ani vy ji nikdy neupečete stejně. Záleží totiž především na tom, kolik vám zbude jakého cukroví.

Zamrazte ho na později

Víte-li, že si budete chtít v průběhu roku chuť Vánoc připomenout, uskladněte část dávky cukroví v mrazáku. Dbejte ale na to, abyste cukroví důkladně zabalili, protože křehká těsta do sebe snadno natáhnout pach mrazáku a všech ostatních zmražených potravin. Vložte cukroví do vzduchotěsné krabičky nebo do jakékoliv krabičky, kterou ještě vložte do pytlíku a zauzlujte.

Vytvořte nový dezert

Jestliže vás sladkosti ještě neomrzely, můžete z nich připravit například sladké kuličky. Stále budete mít co zobat ke kávě, ale chuť bude zase trochu jiná. Rozemelte cukroví na prášek, přidejte kakao, oříšky, mandle, datle, kokos, sušené fíky – zkrátka to, co máte rádi. Důležité je přidat něco, co rozemleté cukroví spojí. Stačí i obyčejné rozinky.

Z lepivého těsta pak vytvořte v dlaních kuličky, které obalujte v kokosu, kakau, namletých oříšcích nebo třeba rozehřáté čokoládě. Další variantou je nechat cukroví zmrazit a kuličky z něj vytvořit, až na ně budete mít chuť.

Ptáčkům ho nedrobte

Cukroví se někdy drobí i do ptačích krmítek, aby si opeřenci také zamlsali. Stejně ale jako i jiné sladkosti, zbytky z domácností do krmítka zkrátka nepatří. Chcete-li ptáčkům přilepšit, nasypte jim do krmítka vlašské ořechy nebo rozinky. Když jim vyrobíte tyto lojové koule, dáte jim vše, co potřebují a ještě si smlsnou.

Do lesa zvířatům nepatří

Možná už jste někdy v dobré víře nasypali zbytek cukroví do lesa, aby si i volně žijící zvířátka pochutnala. Tím jim ale spíš uškodíte. Cukroví, jak již z jeho názvu vypovídá, obsahuje obrovské množství cukru, který zvířatům rozhodně nesvědčí. Na jeho konzumaci nejsou zvířata zvyklá a v kombinaci s dalšími surovinami, které cukroví obsahuje, byste jim mohli pěkně přitížit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47