Zašlou a poškrábanou vanu nemusíte měnit, opravte ji

 Interier 
12. ledna 2018 13:06 / Jan Novák
  1
📷
4 fotografie v galerii
Renovovaná vana vám bude sloužit léta Shutterstock
Trápí vás škrábance na vaně? Uvažujete o nové? Nemusíte hned renovovat celou koupelnu. Taková investice má smysl, pokud vám vadí i zubem času poničené obklady, nefunkční umyvadlo či toaleta, nebo chceme celou místnost upravit dispozičně. Vanu opravíte levněji a bude vám sloužit léta.

Jak na skvrny v ocelové vaně

Skvrny z vany odstraníme celkem snadno odstraňovačem rzi na karoserie automobilů. Potom natřeme očištěný kovový povrch antikorozním nátěrem a vyštípnutá místa vyplníme karosářským tmelem. Jakmile tmel zatvrdne, zabrousíme ho jemným brusným papírem k použití za mokra. Na závěr povrch přetřeme emailovou barvou.

Někdy pomůže nový nátěr

Litinovou vanu nebo vanu z lisovaného železného plechu také můžeme natřít celou. Nejprve odstraníme skvrny z povrchu vany. Použijeme k tomu brusný nástroj na vany, který dostaneme v obchodě s instalatérskými potřebami nebo od výrobců van. Na zakrytí drobných škrábanců použijeme soupravu k retušování emailové barvy. Před nanesením barvy povrch vany v místě retuše zbavíme všech nečistot.

Co se škrábanci na vaně z plastu?

Půjdou dolů celkem snadno. Poškrábanou plastovou vanu můžeme zevnitř zlehka vyčistit vlnou na leštění kovů, hlubší vyštípnutí plastu vyplníme speciální dvousložkovou akrylátovou pastou, kterou dostaneme v obchodech s instalačním materiálem nebo v některém z hobby marketů.

Starou vanu můžete nově obléct

Do ocelové či litinové vany instalujete akrylátovou vložku. Rozměrově se přizpůsobí původní vaně. Místa v ní moc neubude. Po upevnění vložky speciálním tmelem vana vypadá, že tak už byla vyrobená. Okraj zakryjí lišty a celá práce trvá asi čtyři hodiny. Za čtyřiadvacet hodin můžete vanu v plném rozsahu opět používat. Nevýhodou je, že k instalaci akrylátové vložky nejspíš budete muset povolat odborníka.

Pokud byste se přesto rozhodli renovovat celou koupelnu, můžete vanu využívat i jako sprchový kout. Jak na to jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve