Špatným výběrem židle můžete dítěti znepříjemnit celý život

 Interier 
08. ledna 2018 15:09 / Jan Novák
  0
📷
5 fotografií v galerii
Při výběru židle pro vaše dítě je nutné dodržovat důležitá pravidla Shutterstock
Páteř vašich dětí je křehká. Pokud ji už v útlém věku odrovnáte špatně zvolenou židlí, můžete tím svojí ratolesti znepříjemnit celý život. Při koupi dětské židle proto neberte hned tu první, kterou spatříte za výlohou. Ani tu, která vás láká nejnižší cenou.

První důležitá bitva vás možná čeká ještě před tím, než vyrazíte na nákup. Je totiž nutné přesvědčit dítě, aby šlo s vámi. I když to bude stát přemlouvání a možná i nějaký drobný úplatek, v budoucnu se to vyplatí několikanásobně. Je nezbytné, aby si dítě židli vyzkoušelo a lidově řečeno osahalo.

Rodič zase vidí, jak dítě na židli sedí, v jaké poloze má páteř a zda dosáhne nohama na zem. Všechno to jsou důležité parametry, které ovlivňují výběr. V neposlední řadě záleží i na tom, aby se dítěti židle líbila. Na takové se mu pak bude sedět mnohem lépe. O tom, jak židle může zkrášlit váš interiér, jsme psali zde.

Pravidlo devadesáti stupňů

Pokud vyberete společně židli, která se vám líbí, zkuste na ni dítě posadit. A při pohledu na jeho tělíčko myslete na pravidlo o pravém úhlu. Ten musí svírat záda vůči stehnům i stehna vůči lýtkům.

Sedák musí navíc podepírat minimálně dvě třetiny stehen dítěte, být na přední straně zaoblený a nezasahovat do podkolenní jamky. Zároveň musí být v takové výšce, aby dítě při sezení na kraji dosáhlo chodidly až na podlahu, a to celou jejich plochou.

V tomto směru jsou proto nejvhodnější židle s nastavitelnou výškou, které "rostou“ s dítětem a lze je používat i několik let.

Opěradlo musí být oporou beder

Co se opěradla týče, to má sloužit jako opora beder, nikoliv hrudní páteře. Nemělo by proto sahat výše, než je dolní část lopatek. Optimální výšku opěradla ověříte jednoduchým testem – nesmí vašemu dítěti zabraňovat ve volném pohybu horních končetin.

U opravdu dobrých židlí nechybí bederní opěrka, která pomáhá dítěti se správným držením zad, nebo odnímatelné opěrky, které udržují ruce dítěte ve správné poloze. Před koupí ještě nezapomeňte celou židli zkontrolovat a ujistit se, že nikde nejsou ostré hrany.

Na bezpečnosti a zdraví dítěte nešetřete

Dětskou židli lze koupit i za tisíc korun, ale v takovém případě se jen těžko přiblížíte standardům, které jsme popsali v článku. Za opravdu bezpečnou židli, která vaše dítě nezmrzačí, si připlatíte.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008