Naučte se svou šatní skříň využít do posledního milimetru

 Interier 
18. října 2017 11:58 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud bojujete s místem, je třeba využít šatní skříň naprosto maximálně. Existuje několik fíglů, jak i do malé skříně dát hodně věcí. Shutterstock
Obzvláště v malých bytech člověk bojuje s úložným prostorem. I proto je třeba se naučit šatní skříň využít doslova beze zbytku. Existuje několik fíglů, jak i do malé skříně dostat co nejvíce věcí.

Vnitřek skříně je třeba si rozvrhnout podle velikosti oblečení a předmětů. Například na kratší kabáty budete potřebovat 100 až 120 cm, stejně jako na pánská saka. Na trika a košile pak počítejte s prostorem okolo 80 až 90 cm a na delší kabáty a dlouhé šaty podle výšky postavy nejméně 160 cm.

Ať už máte klasickou skříň nebo vestavěnou, vždy je třeba přemýšlet, kam co dát. O výhodách vestavěných a klasických šatních skříních jsme psali zde.

Police

V každé skříni je ideální mít několik různě velikých polic. Hodí se především pro ukládání větších kusů, například svetrů, povlečení nebo ubrusů. Nahoru si dejte méně často používané kousky (třeba ložní prádlo), dolů pak věci, které používáte častěji. Vůbec nejpoužívanější věci umisťujte do výšky 70 až 180 centimetrů.

Pokud chcete mít o svých věcech opravdu přehled, oceníte praktické úložné boxy. Využití najdou na dně skříně či nahoře na skříni. Na věci se vám nebude prášit a hodí se nejen k uskladnění oblečení, ale i dalších drobností, které by se jinak povalovaly někde v bytě.

Závěsné tyče

Opravdu dlouhých kusů se v každém šatníku najde obvykle jen pár, a tak prostor pro jejich věšení nemusí být moc široký. Propočítejte ho tak, aby se tam pohodlně vešly právě kabáty. V létě tento prostor zřejmě nahradíte letními šaty a objemné kabáty schováte jinam.

Košile je nejlepší skladovat na dvou šatních tyčích zavěšených nad sebou. Pokud máte košil opravdu velkou zásobu, volte raději klasickou šatní tyč. Na výsuvnou se totiž vejde méně kusů a na klasické tyči budete mít navíc o košilích lepší přehled.

Zásuvky

Do zásuvek a šuplíků se hodí dát spodní prádlo, ponožky a případně kravaty. Mělké zásuvky lze využít pro ukládání šperků nebo opasků. Pamatujte na to, že čím hlubší zásuvka bude, tím horší bude orientace v ní.

Pokud vaše skříň šuplíky nedisponuje, můžete je nahradit závěsným textilním boxem.

Fígle k ušetření místa

Drobných triků, jak uspořit místo v šatní skříni, je hned několik. Nejlepší je zkombinovat několik z nich - díky tomu bude vaše skříň rázem poloprázdná.

Vakuové pytle

Pytle fungující na bázi podtlaku mohou ušetřit obrovské množství místa. Hodí se například na sezonní oblečení. Jednoduše ho do pytle zavřete, vzduch odsajete vysavačem a rázem máte spoustu ušetřeného místa. Stejně jako krabice se pytle nejlépe hodí do spodní části skříně.

Závěsný textilní box

Poměrně velké množství místa zabírají ve skříni police. Když se jich ale zbavíte, nemáte kam ukládat trička, mikiny, kalhoty a podobně. Řešením mohou být závěsné textilní boxy. Ty se dají upevnit na obyčejnou šatní tyč. Získáte tak police, které ale nezabírají tolik místa jako ty klasické a hlavně se dají nastavit dle potřeby co do počtu přihrádek, případně box jednoduše úplně sundáte.

Ramínka

Košile, halenky, sukně, saka nebo svetry skládá jen málokdo. Většina lidí si je raději pověsí na ramínko. To ale samo o sobě svou velikostí zabírá poměrně velké množství prostoru, který lze využít. Stačí k tomu malý fígl. Na ramínko lze jednoduše nasadit ouško z plechovky. To má ve většině případů dva otvory, přičemž na ten druhý se dá pověsit další ramínko. Tímto způsobem můžete do skříně zavěsit dvojnásobné množství oblečení, protože na šířku vám až tolik prostoru nezabere, prodlouží se jen délka. A ta ve většině skříní není problém.

Využijte prázdné místo

I zdánlivě plná skříň mnohdy skýtá další prostor, který zůstává nevyužitý. Například pokud máte vysoko zavěšenou šatní tyč, pod ní zůstává často spousta volného prostoru. Stejně tak v případě poliček, které jsou moc daleko od sebe. 

Poličky lze vyřešit jednoduchým posunutím a vytvořením místa na další poličku, případně si můžete pořídit jednoduchý rozdělovač, který vám jednu přihrádku v poličkách rozdělí na dvě menší. Stejně tak lze efektivně využít i prostor pod šatní tyčí, například menším botníkem, či právě využitím úložných boxů.

Dveře

Šatní dveře nemusejí sloužit jen na zavírání. Lze na ně přimontovat nebo přilepit háček, na který se dá pověsit například šála nebo čepice. To lze ovšem pouze v případě, že máte dveře otevírací do prostoru, ne posuvné.

O tom, jak správně uspořádat šatník, jsme psali v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47