Nezapomeňte schovat muškáty a další choulostivé rostliny

 Exterier 
13. října 2017 07:30 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Květiny přesazujte až na jaře. Shutterstock
V našich klimatických podmínkách obvykle muškáty a fuchsie nepřežijí zimu. Pokud je před ní neschováte. I mírné mrazy jim totiž škodí. Je proto nutné je včas schovat.

Pokud už vám balkonovky stačily namrznout, je lepší je vyhodit, než zachraňovat. Na jaře si pořídíte nové. Pokud je ale zatím mráz ušetřil, co nejdříve je zazimujte. 

Připravte rostliny co nejdříve

V ideálním případě balkonové rostliny přestaňte zalévat už v září, aby se zpomalil jejich růst. Rozhodně je nehnojte. Následně je potřeba rostliny přenést do teplejšího prostoru, ale ne do příliš přetopeného. Vhodná je chodba, prosklená veranda nebo zimní zahrada. Zimu by měly rostliny přečkat v teplotách kolem 7 až 15 stupňů Celsia. Zcela nevhodné jsou ale panelákové sklepy, kde není žádné světlo. Takto umístěné rostliny nehnojte a téměř nezalévejte.

Bez květináče

Na zimu můžete rostliny také vyndat z květináče. V tomto případě je třeba jim oklepat a sestřihnout kořeny. Do jedné nádoby takto uložíte víc rostlin, které jen prosypete rašelinou, pískem nebo pilinami. Tento způsob zazimování ale není příliš doporučován a je určitě lepší nechat rostliny v květináčích. 

Pozor na škůdce

I v zimě je třeba rostliny kontrolovat. Jakmile spatříte nákazu, ihned zakročte  chemickými postřiky. Pečlivě průběžně odstraňujte odumřelé listy a květy, aby se na nich netvořily zárodky plísní. Je dobré rozvěsit žluté lepové desky, díky kterým můžete kontrolovat výskyt hmyzu. 

Přežití na balkonu

Pokud nemáte kam květiny přestěhovat, můžete je zkusit ochránit přímo venku. V tomto případě je nutné rostliny umístit ke zdi a celý květináč obalit bublinkovou fólií, kterou nahoře volně svážete, aby se dovnitř dostalo trochu vzduchu. Pod květináč dejte třeba vysoký polystyrén. Vše můžete ještě dále zakrýt třeba dekorativními větvemi nebo chvojím. Takto ovšem přezimují jen nenáročné rostliny. Nejvhodnější druhy pro přezimování jsou ty, jejichž stonky při dlouhodobějším pěstování dřevnatí. Patří mezi ně pelargonie, fuchsie, olověnec, verbena, durman, molice nebo vějířovka.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve